enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1932
EURO
37,4820
ALTIN
2.883,60
BIST
9.024,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Çok Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

5 maddede 2021 yılı ekonomik görünümü

5 maddede 2021 yılı ekonomik görünümü
REKLAM ALANI
A+
A-

Lider teknoloji şirketi Canovate Group CFO’su Zafer Akay,
2021 yılının “fedakarlıklar yılı” olacağını belirterek, şunları söyledi:
“Gerek bu yılın, gerekse geçmiş yılların birikmiş negatif etkileri nedeniyle, 2021 zor bir yıl olabilir ve 2021 için fedakarlıklar yılı diyebiliriz. Şirketlerimizin nakit akışlarını yönetme, piyasadaki varlıklarını koruma ve devam ettirmede izlenecek yönetim tarzı önemli.

Olumsuzlukları önceden öngörerek alınacak akıllı tedbirler ve uygulanacak mali disiplin sayesinde, 2021’i fedakârlık yılı olarak geçirebiliriz. 2022 yılı ise, bu fedakarlıkların olumlu karşılığını göreceğimiz bir yıl olacaktır.”

Akay, 5 maddede 2021 ekonomik görünümünü şöyle değerlendirdi:

1-COVID-19 etkisi:
Aşı çalışmalarının neticelenmesi ile, ilk olarak olumlu etkilenecek yerler ABD ve Euro bölgesi ülkeleri olacaktır. Gelişmiş ülkelerle olan yüksek etkileşimimiz sayesinde, bu olumlu gelişmeleri ülke olarak bizde hissedebileceğiz. Bu döneme mayıs ayından başlayarak gireceğimizi tahmin ediyoruz. Buna rağmen, Covid-19’un bıraktığı tahribatla iflasların ve temerrüde düşmüş şirketlerin 2021’de artış yaşayacağı bir yıl olabilir.
2-Döviz kurları beklentisi:
Son çeyrekte Hazine ve Maliye Bakanı değişikliğinin ardından Merkez Bankası’nın politika faizini 475 baz puan faiz artırmasını olumlu algılayan piyasa, bahar havasını yakaladı.
Yapılan iyileştirmelerin, yapısal reformlarla desteklenmesi halinde kalıcı iyileşmeler sağlanacaktır.
3-Faizler:
Hazine ve Maliye Bakanının ve Merkez Bankası Başkanının açıklamaları,
faizlerin daha da yukarı gideceğini ve kurların belirli bir noktadan sonra geri geleceği öngörülebilir.
4-Yatırımlar:
Kur dalgalanmalarını önlemek ve tasarrufa pozitif reel faiz verme beklentisiyle oluşacak yüksek faiz ortamı, %14,75 olan Merkez Bankası politika faiz oranını %20’lere yakın, belki daha yükseklerde görmemiz kuvvetle muhtemel.
Bu yüksek faiz ortamında yatırımcılar ve şirketler, doğal olarak doğrudan yatırım harcamalarını azaltabilirler.
5-Enflasyon:
Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü baskı 2021 yılında da devam edebilir.
Yüksek faiz ve kuru düşürme çabaları ile covid-19 etkisi, maalesef bu etkinin başlıca aktörleridir.
Ne var ki, yukarıda belirtilen uygulanacak tedbirler ve politikalar ile önce bu baskıyı durdurma, sonrasında yaşanacak olumlu gelişmeler 2022 yılı başlarında enflasyon üzerinde aşağı yönlü hareketleri görüyor olacağız.

 

REKLAM ALANI