Kuzey Kıbrıs, her şeyden önce jeopilitik açıdan çok önemli bir ada. Türkiye için “olmazsa olmaz” derecede hayati önem taşıyor. Kuzey Kıbrıs, her şeyden önce Türkiye’nin güvenliği için çok önemli bir konumda. Soydaşlarımızın yüzyıllardır adada yaşaması da, Türkiye’ye tarihi bir sorumluluk yüklüyor. Jeopolitik konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kuzey Kıbrıs’ın her yeri, geçmişin izlerini taşıyor… Kuzey Kıbrıs’ın tüm kentlerinde kale, cami, manastır, kilise ve şapel görmek mümkün. İhtişamı ile ilgi çeken Girne Kalesi,
Saint Hillarion Kalesi, Batık Gemi Müzesi, Barbarlık Müzesi, Selimiye Camii, Lala Mustafa Paşa Camii ve Othello Kulesi gibi tarihi yapılar, her yıl milyonlarca turisti Kuzey Kıbrıs’a çekiyor… Ayrıca eşsiz doğası ve Akdeniz iklimiyle Kuzey ada yıl boyunca ziyaretler için cazibe merkezi olma özelliğini sürdürüyor. Kıbrıs, Akdeniz’in Sicilya ve Sardinya’dan sonra üçüncü büyük adası konumunda. Toplam yüzölçümü 3.355 km2 olan KKTC, adanın üçte birine karşılık geliyor. Ada sahillerinin yarısı KKTC sınırları içerisinde yer
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti… Kuzey Kıbrıs, Türkiye için yavru vatan… Türkiye, Kuzey Kıbrıs için anavatan… Etle tırnak… Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’in en önemli adalarından biri… KKTC, Rum kesimi ile yıllardır devam eden görüşmelerle geleceğini belirlemeye çalışıyor… Ancak yıllardır devam eden görüşmeler, bir türlü sonuçlanabilmiş değil. Küçük bir bölüm, iki kesim arasında bir uzlaşma beklentisi içinde olsa da büyük çoğunluk görüşmelerden bir uzlaşma beklemiyor…
AKDENİZ’İN STRATEJİK ADASI
KKTC’nin kuzeyinde Türkiye, doğusunda Suriye, İsrail ve Lübnan, güneyinde Güney Kıbrıs Rum Kesimi Mısır, batısında ise Yunanistan yer alıyor. Nüfusu yaklaşık 300 bin olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti, Lefkoşa. Aynı zamanda KKTC’nin en büyük kenti olan Lefkoşa’nın dışında diğer önemli kentler ise deniz kıyısında yer alan Gazimağusa ve Girne. Güzelyurt ve Lefke ise geniş narenciye bahçeleri ile ünlü iki şehir. KKTC’de ekilebilen %45 verimli arazinin %20’si sulanabiliyor. KKTC genelinin %20’si ormanlık alanlardan oluşuyor. Adada yoğun bir ağaçlandırma programı sürdürülüyor. Kuzey Kıbrıs’ın iklimi tipik bir Akdeniz iklimi. Yazları uzun ve kurak, kışları ise yağmurludur. Yıllık ortalama sıcaklık 19 derece. Yaz ortası sıcaklık ise, 40 derece civarında seyrediyor. Kışın, hava oldukça yumuşak.
ERSİN TATAR / KKTC Başbakanı
Yatırımcılar Bizim Baş Tacımız
Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ile uzun zamandır müzakerelerde bulunuyoruz. Müzakereler yarım asırdan fazla bir zamandır devam etmektedir. Kıbrıs sorunu konusunda yarım asırdır devam eden bu sonu gelmez müzakere süreçlerinin bir çözüme ulaşmayacağını görmektedir. Bir netice vermeden devam bu müzakere süreçlerinde, federal ortaklık modelinin tüketildiği ve mevcut şartlarda gerçekçi olmaktan uzak olduğu görülmektedir. Bu nedenle incir ipi gibi uzayıp giden süreçte daha gerçekçi, sonuç alıcı girişim ve çabalara ihtiyaç duyulmaktadır. Kıbrıs’ta daha gerçekçi ve gerçekleştirilebilir farklı modellerin artık masaya gelmesi gerekmektedir. Crans-Montana’dan kaldığı yerden başlamak mümkün değildir.Bir ortaklığın tekrar mümkün olamayacağı konuşulduktan sonra kaldığı yerden tekrar konuşulmaya devam edilmesi ne kadar doğru olacaktır. Masanın devrilmemesi için sürecin sonuç odaklı ve alternatif seçeneklerin de masada olması gerekir. Yoksa görüşüyor olmak için görüşmek ve bunu halkımıza umut olarak sunmak hem etik hem ahlaki olmamaktadır. Kıbrıs’ta iki ayrı devlet vardır, işin esası budur. Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin garantörlüğü gibi olmazsa olmazları vardır. Kasım ayında 36ncı yılını kutlayacak bu devlet vardır ve yok etmeye kimsenin gücü yetmeyecektir . Buna izin vermeyiz. Bu devleti içermeyen bir anlaşma bizim için yok hükmündedir.. AB çatısı altında da olabilir bu iki devlet. Ama kendi devletimiz ve egemenlik haklarımız Türkiye’nin etkili ve fiili garantörlüğü esastır. Bundan asla taviz verilemez.