Türkiye’deki işletmelerin %99’a yakını KOBİ’lerden oluşurken, her yıl binlercesi daha ekleniyor. Türkiye ekonomisinin can damarını oluşturan KOBİ’lerin ticari performansı ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyor. BAREM Ar-Ge merkezinde geliştirilen KOBITrackSM, ticari yolculukları boyunca KOBİ’lere rehberlik yapıyor. KOBİ’lerin iç ve dış müşterilerini analiz eden, elde edilenveriler sayesindemüşteri ilişkileri yönetiminde daha hızlı aksiyon alınmasını sağlayan bu sistem; işletmenin verimlilik, ürün kalitesi, rekabet gücü ve müşteri memnuniyetinde artış sağlıyor. ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi için gerekli alt yapıyı da sağlayan KOBITrackSM, kıyaslama olanağı da sunuyor. Kıyaslama sayesinde firmalar, kendi performanslarının gelişimini izlemenin yanısırakendilerini sektörlerindeki diğer firmalara göre değerlendirip, güçlü ve zayıf yönlerini görebiliyor, iyileştirme alanlarını hızla belirleyerek aksiyon alabiliyor.
Büyük firmaların müşteri ilişkileri yönetim sistemlerini KOBİ’lere uyarlayan ve ulaşılabilir maliyetlere sahip KOBITrackSM, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için iki ayrı versiyon imkanı sunuyor.Yurtdışı müşteriler için farklı dil seçeneklerine de sahip olan ürün, farklı sektörlerden küçük büyük her işletmeye destek verebiliyor.
KOBITrack Lite ve KOBITrack Pro
KOBITrack Lite,az sayıda soru ile en küçük firmaların bile müşteri memnuniyetlerini takip etmesi sağlayan temel versiyon. İşletmenin daha iyiye ulaşması için temelde nereye odaklanması gerektiğini gösteriyor. KOBITrack Pro ise; daha detaylı bir versiyon. EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) kriterlerini de derinlemesine sorgulama imkanı sunuyor.
Amaç KOBİ’leri yaşatmak ve büyütmek
Barem Genel Müdürü ve Ar-Ge Merkezi Lideri Sencer Binyıldız, KOBITrackSM sistemini makro bakış açısıyla geliştirdiklerini vurgulayarak; “Bildiğiniz gibi KOBİ’lerin firma sayıları, istihdam, ciro, ihracat gibi ekonomik göstergeler içindeki payları oldukça yüksek. Bu nedenle KOSGEB ve TOBB gibi kurumlar tarafından ciddi olarak destekleniyorlar. Ancak her türlü desteğe rağmen araştırma yapmak, veri toplamak ve bu verileri doğru analiz edip hayata geçirmek KOBİ’ler için uzak konular oldu. BAREM olarak amacımız, KOBİ’lerin bu bakış açısını değiştirmek. Bazen kültürlerinde olmadığı, bazen ulaşılamaz buldukları veya sonuçları nasıl değerlendireceklerini bilemedikleri için araştırmaya uzak duruyorlar. Biz KOBITrackSM ile müşteri memnuniyeti araştırmasını KOBİ’ler için ulaşılabilir ve daha da önemlisi yararlanılabilir hale getirdik. Böylece orta ve uzun vadede ülke ekonomimize önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Büyüyen KOBİ’ler sayesinde üretim ve istihdam da büyüyecektir. Misyonumuz, dolaylı yoldan ülke ekonomisine katma değer sağlamaktır” dedi.
“İthal yerine yerli yazılım”
“KOBITrackSM sayesinde yurtdışından ithal edilen araştırma yazılımlarına gerek kalmaz” diyen Sencer Binyıldız, “Aslında KOBİTrackSM sistemi, bir işletmenin elektrik faturasına ödediği miktar civarında. Bu ürünümüzle bakkal ve diş hekimi gibi doğrudan müşteriye mal veya hizmet satan KOBİ’lere de yarı mamul üretip fabrikaya satan veya ihraç eden sanayicilere de yarar sağlayacağız” şeklinde konuştu.
Barem hakkında:
1982 yılında kurulan Barem, Türkiye’nin en köklü ve saygın araştırma firmalarından biri. Akademik altyapısı ve kalite tutkusu ile 38 yıldır müşterilerine doğru, kaliteli ve ufuk açan araştırmalar sunuyor. Araştırma kalitesini artırmak amacıyla başladığı dijital geliştirmeler sayesinde 2017 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AR-Ge merkezi olarak tanındı. Geleneksel araştırma hizmetlerinin yanısıra, son 3 yılda Ar-Ge Merkezinde geliştirdiği BaremTracks paydaş memnuniyeti araştırma platformlarıyla her büyüklük ve sektördeki şirketlere bu alanda hizmet veriyor. Bu platformlardan biri 2019 yılında Barem’e Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Verimlilik Ödüllerinden birini kazandırdı. Bir diğeri ise TÜBİTAK tarafından desteklenmeye layık bulunarak başarılı bir şekilde geliştirildi.