Bir çalışan istifa ettiğinde ya da ettirildiğinde (!) genelde bu çalışanın kararı oluyor, ve bu karardan işveren neredeyse hiç sorumlu değil!
İnsanlar işlerini sebepsiz yere bırakmıyorlar, özellikle son iki yılda hayatlarını tekrar gözden geçirdiklerinde artık daha iyisine layık olduklarını kavrıyorlar.
İşverenler; sadık ve tutkulu çalışanlarınızı hala kaybetmediyseniz şirket kültürünüzü çok geç olmadan tekrar gözden geçirmenizi tavsiye ederim, kültür derken ping pong masasından bahsetmiyorum… çalışanlarınızın işleri hakkındaki motivasyonları ve duygularından bahsediyorum.
Çalışanlarınızı elinizde tutmak istiyorsanız:
ONLARA İYİ MAAŞ ÖDEYİN
Endüstrinizdeki en yüksek ödeme yapan şirket olun demiyorum. Ama çalışanlarınıza piyasaki normal değerini ödeyin ve maaşlarına performans odaklı ve düzenli artışlar getirin. Ortalama olarak, bir şirkete çalışanını değiştirmek, çalışan maaşının yüzde 25’ine mal oluyor, dolayısı ile yaptığınız zamları bir maliyet düşürme stratejisi olarak düşünün!
ONLARA İYİ DAVRANIN
Çalışanlarınız sebepsiz yere işten ayrılmadığını aslında patronlarını bıraktıklarını biliyorsunuz. Çalışanlarınızı başarılı olmaları için güçlendirin. Onlara beklentilerinin yanı sıra bu beklentileri karşılamak için ihtiyaç duydukları araçları ve desteği verin. Onları dinleyin. Onlara inanın. Hata yapmalarına izin verin (mantık dahilinde). Onların bir makina değil insan olduklarını unutmayın.
GELİŞMELERİNE YARDIMCI OLUN
Genel olarak, çalışanlar kendilerinden daha büyük bir amaca katkıda bulunduklarını hissetmek isterler. Hem kendileri hem de şirket için öğrenmek ve gelişmek isterler. Bu yüzden çalışanlarınıza kariyer hedeflerini sorun ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olun.
TÜKENMELERİNE İZİN VERMEYİN
Çalışanlarınızın yüzde 50’den fazlası tükenmiş durumda (bu ekibinizin yarısı). Anksiyete ve depresyon günümüz koşullarında ciddi ölçüde artmış durumda. İzin günlerini rekabetçi hale getirin. Fazla mesai yapan çalışanlarınızı yüceltin. Çalışanlarınızı harcadıkları saatlere göre değil, yaptıkları işe göre değerlendirin. Asgari izin kullanım gereksinimlerini karşılayın, böylece gerçekten tükenmelerini önlemiş olursunuz.
Sonuçta şirket dediğiniz şey masaları iskemleleri kaldırdıktan sonra elimizde kalan tek şey, o da insan.
Onların da insan olmalarına izin verin.
https://www.linkedin.com/in/haruntasci/