enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3670
EURO
34,9587
ALTIN
2.325,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Demir-çelik sektörü Uzak Doğu ülkelerine ihracatını artırdı

Demir-çelik sektörü Uzak Doğu ülkelerine ihracatını artırdı
REKLAM ALANI

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan konuyla ilgili şunları aktardı:

“2020 yılında Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar 361 milyon dolar; Türkiye genelinde 20,9 milyar doları ülkemize kazandırdık.

Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan birlikler arasında en fazla ihracat yapan birlik olduk. Hem bölgemize hem de ülkemize en fazla döviz kazandıran
sektörler arasında yer almak bize ayrıca gurur veriyor.

Demir çelik sektörümüz, ABD ve AB pazarlarındaki korunmacı önlemler, ilave vergiler ve iç piyasadaki tüketimin azlığı sebebiyle iki yıldır zorlu bir süreç geçirmekteydi.

2020 yılına bu sıkıntıları firmalarımızın yeni pazarlar, katma değerli üretime yönelme girişimleri ile azaltarak girdik. Tabi ki pandemi etkisini
hem sektörümüzde hem de tedarikçisi olduğumuz çelik kullanan sektörlerde gösterdi.

Yine de salgın başlangıcından itibaren 1-2 aylık süreçte yavaşlasak da sektör firmalarımız bu zorluğu da büyük başarı ile göğüsledi. Sürece hızla adapte olarak
sektörü yeniden güçlendirmeyi başardı.

Salgının ilk dalgasında yaşadığımız tecrübeler ışığında ikinci dalgaya daha hazırlıklı girdik. Hatta 2021 yılının ilk 3 aylık mamul ve yarı mamul satışlarını yaptık.

Yıl sonunda, hem arzın düşük olması hem de 2019’dan beri ertelenen talebin canlanmasıyla emtia fiyatlarının yükselmesi ve bunun nihai ürün fiyatlarına da yansıması sebebiyle alıcılar stok yapma eğilimine girdi.

Bu sebeplerle 2020 yılının özellikle son aylarında ihracatımızı artırmayı başardık ve bu eğilimin 2021’in ilk çeyreğinde de süreceğini düşünüyorum.

Birliğimizin en büyük ihraç kalemi olan çelik üretimine bakıldığında Eylül ayından itibaren geçen yılki üretim performansını yakalamış durumdayız.”

REKLAM ALANI