Dünya Doktorları Derneği (DDD), 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Doğal afet ve insani krizlerden etkilenen insanların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapan DDD, dünyadaki her 30 kişiden birinin göçmen konumunda olduğu belirtildi.
Dernek Başkanı Hakan Bilgin, sığınmacıların evrensel ve etkili bir şekilde tedavi olabilmeleri için yürüttükleri faaliyetleri aktardı.
Bilgin, Uluslararası Göçmenler Gününün 2000 yılında Birleşmiş Milletler’in dünyadaki göçmenlerin hak ve sorunlarına dikkat çekmek amacıyla ilan edildiğini belirtti.
Bilgin şunları söyledi:
“Göçmenliğin net bir tanımı yok. Ne sebeple olursa olsun yerini terk eden insanlara göçmen diyoruz. Ancak göçmenlik tabiri mülteci ve sığınmacıları da kapsıyor.
Mülteci; ırkı, dini ya da siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği korkusuyla ülkesinden ayrılan
geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişiler için getirilen bir tanımlama.
Sığınmacı ise mültecilik başvurusunda bulunan ancak henüz sonuç alamamış durumdaki kişileri tanımlıyor.
DDD, doğal afet ve insani krizlerden etkilenen insanların ihtiyaçlarına yönelik çeşitli alanlarda çalışmalar gerçekleştirmek amacı ile 2015 yılında kuruldu.
İnsani krizlerin içindeki en büyük unsurlardan biri de göçmenler.
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Organizasyonu’nun raporuna göre geçtiğimiz yıl dünya üzerindeki 271 milyondan fazla insan göçmen konumundaydı.
Bu rakam dünyada yaklaşık her 30 kişiden birinin göçmen olduğunu gösteriyor.
2018 yılı sonunda küresel mülteci sayısı 25 milyon 900 bin.
BM Mülteci Örgütü’nün Küresel Eğilimler raporuna göre ülkemiz, mülteci ve sığınmacı 3,7 milyon Suriye vatandaşına ev sahipliği yapıyor.
Ulusal ve uluslararası insani yardım kuruluşları ile koordineli projeler yürütüyoruz.
Profesyonel ve gönüllü ekipleri ile insani krizlere müdahale ediyoruz. Mülteci ve sığınmacı gibi göçmenlerin sağlık hizmetlerine erişimlerini arttırmak amacı ile çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İnsan haklarının etkin şekilde korunmasını sağlıyor, toplu halde yaşayan ve maddi olanağı olmayan şahıslara sağlık hizmeti sunuyoruz. Evsiz şahısların hayat kalitelerinin iyileştirilmesinde rol almak bizim için önemli.
Mültecilerin, vatansızların, sığınmacıların evrensel ve etkili bir şekilde tedavi olabilmeleri gibi amaçlarla faaliyet göstermekteyiz.
Özellikle COVID-19 döneminde yardım, dayanışma ve gönüllüğün değeri bir kez daha anlaşıldı.”