24 dakika
Mükemmeliyetçilik kişinin kendi alanında bir numara olma isteğiyle aynı şey değildir. Mükemmeliyetçilik başarı ve ilerleme göstermek için sağlıklı bir yöntem değildir. Mükemmeliyetçilik çoğu zaman bir ayıbı, kusuru örtmek için kullanılan bir kalkandır.
Herkes başarılı olmak ister. Başarıya ulaşmak için çok sıkı çalışmak da mükemmeliyetçilik belirtisi değildir. Mükemmeliyetçi insanlar genelde bir şey mükemmel olmayacaksa o işi yapmanın bir anlamı olmadığını düşünen insanlardır. Gelişme, öğrenme ve çalışmadan zevk almak yerine daima kendilerini başkalarıyla kıyaslarlar ve ortaya hiçbir kusuru olmayan bir şey çıkarmakla meşgul olurlar.
Ortaya kusursuz bir ürün, iş çıkaran bu kişiler, çoğu zaman sonuçtan da memnun olmazlar. Daima bir şeylerin eksikliğinden yakınırlar. Başarılı bir sonuç elde ettiklerinde bile “Kusursuz olsaydım bunu elde etmem bu kadar uzun sürmezdi.” diye memnuniyetsizliklerini belirtiler.
✔️ Kusursuzluk arzusu fobi gibidir. Hata yapmaktan korkma fobisi… Bu korkularla düzenli ve makul düzeyde yüzleşmek, fobinin ortadan kalkması için en etkili yoldur. Örneğin köpek fobisinden kurtulmak için köpeklerle belli oranda zaman geçirmek, onların sanıldığı kadar korkunç canlılar olmadığını bizzat görmek gerekir.
Bunun için bazı yüzleşme taktiklerini denemek mümkün.
Örneğin;
✔️Bir toplantıya bilerek 15 dakika geç gidin.
✔️Evin bir odasını bilerek dağınık bırakın.
✔️İnsanlara çok yorgun olduğunuzu söyleyin.
✔️Üzerinde çay lekesi olan bir gömlek giyin.
✔️Bir konuşma esnasında söyleyeceğiniz şeyi unutun.
✔️Bir konuşmaya hazırlıksız gidin.
✔️Yanlış kişiye peş peşe iki mail gönderin.
✔️Adını ilk defa duyduğunuz bir restorana gidip yemek söyleyin.
✔️Yani kusursuz olma korkunuzla yüzleşmeye çalışın ve durumun sandığınız kadar kötü şekilde sonuçlanmadığını bizzat görün.
Mükemmeliyetçiliğin kendini en net gösterdiği yerlerden biri de erteleme alışkanlığıdır.
Yapılması gereken işleri sürekli ötelemek, ertelemek ve hatta savsaklamak…
Zira kişi kendine o kadar yüksek bir çıta belirlemiştir ki bu standartın bir tık altında bir sonuç alma düşüncesi kişiyi ertelemeye yöneltir.
MUSTAFA AKPINAR – ŞİRKET DOKTORU