enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

e-Fatura ve e-Arşiv faturada dijital dönüşüm başladı

e-Fatura ve e-Arşiv faturada dijital dönüşüm başladı
REKLAM ALANI
A+
A-

Teknolojideki hızlı gelişim ve son bir yıldır pandemi nedeniyle yaşadığımız dönüşüm, iş ve sosyal hayatımızı hızla dijitalleştiriyor.
Son dönemlerde “dijital dönüşüm” kavramı, işletmelerin ajandasında ilk sıralarda yer alıyor. e-Fatura ve e-Arşiv fatura sayesinde, işletmeler dijital dönüşümlerini başlattılar.

e-Belge (e-Fatura, e-Arşiv Fatura vd) dönemi, iş sürecinde hız, esneklik ve verimlilik sağlıyor. Bu, maliyetleri ciddi oranda düşüren ve istenilen bir belgeye hızlıca ulaşılmasını mümkün kılan uygulamalardır.
Ülkemizde Ocak 2021 tarihi itibariyle, yaklaşık 320 bin firma e-Fatura ve e-Arşiv faturaya geçti. Bu rakamın, yaklaşık %20’sinin “gönüllü geçiş” yaptığı öngörülüyor. Firmaların, e-Fatura ve e-Arşiv dahil e-Belge uygulamalarına gönüllü geçişleri artarak sürüyor.

Patronlar ve yöneticiler, hızlı, maliyeti düşük, operasyonel verimliliği yüksek olan e-Belge sürecine yeşil ışık yaktılar. Teknolojinin ve dijitalleşmenin getirdiği fırsatlardan
yararlanmayı istiyorlar.
e-Fatura ile e-Arşiv fatura nedir, aralarındaki temel fark nasıl açıklanıyor?
e-Fatura ile e-Arşiv fatura, her ikisi de elektronik bir fatura türüdür. Her iki faturanın arasındaki en temel farklılık şudur.

e-Fatura, sadece e-Fatura mükellefleri arasında gönderilip, alınmaktadır.

e-Arşiv fatura ise, e-Fatura mükellefi olmayan kurumlara ve son tüketicilere, faturanın elektronik ortamda ulaştırılmasıdır.
Diğer bir ifadeyle, e-Fatura mükellefleri, e-Fatura mükelleflerine elektronik ortamda fatura gönderip, alabilmektedir.

e-Fatura mükellefi olmayan firmalara ve son kullanıcı olan tüketicilere ise, e-Arşiv fatura gönderilmektedir.
Bilindiği üzere, e-Fatura ve e-Arşiv fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt fatura ile aynı hukuki haklara sahiptir. Kısaca faturaların, kağıt yerine, internet üzerinden gönderilip alındığı bir “dijital fatura” uygulamasıdır. İşletmeler, cirolarına ve sektörlerine göre mükellef olarak zorunlu geçiş yaptığı gibi, gönüllü olarak da geçişlerini sürdürmektedir. Önümüzdeki dönemde, ülkemiz genelindeki hemen hemen tüm işletmelerin e-Belge kapsamına girmesi sağlanacaktır.
2021 yılında kimler e-Fatura mükellefi oluyor?
2020 yılındaki cirosu 5 milyon TL’yi geçen işletmeler, 2021 yılı Temmuz ayında e-Fatura’ya geçmesi zorunlu olacak mükellefler arasında yer alacak.
Yine, 2020 yılında yeni bir e-Arşiv fatura kavramı daha tanımlanmıştı.

e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu olmayan firmalar, faturaları Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in e-belge sisteminden düzenlemekte. Ticari işletmelere düzenleyecekleri 5 bin TL ve şahıslara karşı düzenleyecekleri 30 bin TL’nin üzerindeki faturalarını, e-Arşiv fatura olarak düzenleyecekler.
E-Fatura ve e-Arşiv faturanın avantajları nelerdir?
İşletmeler, operasyonel olarak tek tek kağıt faturayla uğraşmak yerine, e-Fatura ve e-Arşiv fatura olarak tüm faturalarını, elektronik ortamda düzenliyor.
Böylece; operasyon açısından kazançları oluyor, kağıt kullanmıyor, faturalarını anında alıcıya ulaştırabiliyor, maliyetleri düşüyor ve arşivlemeyi elektronik ortamda yapıyorlar.
e-Fatura ve e-Arşiv fatura mükellefleri, Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ’nin aralarında bulunduğu özel entegratörler ile çalışmayı tercih ediyor.
E-Belge uygulamalarına zorunlu geçişlerin yanı sıra, son aylarda gönüllü geçişler de çok yoğun. Ve işletmeler e-Dönüşümü özel entegratörler ile yürütmeyi istiyor.
Son dönemlerde, gönüllü e-Fatura ya geçen firmaların başında e-ticaret işletmeleri de geliyor. Bu işletmelerin fatura sayıları yüksek olduğu için faturalar ile uğraşmak yerine, e-Fatura ve e-Arşiv fatura olarak düzenleyerek, elektronik olarak iletiyorlar.
Faturaları toplu olarak da yazdırıp, ürünle beraber müşterilerine gönderiyorlar.

Türk ticaret hayatındaki işletmeler, teknolojinin ve dijital dönüşümün sunduğu imkanlar sayesinde, iş süreçlerini, etkin, verimli ve anlık olarak yönetiyorlar.

REKLAM ALANI