MOBİL cihaz kullanımının artmasıyla internet üzerinden satışta hızla büyüyen e-ticaret pazarında ödeme yöntemleri, satıcılar için gittikçe önem kazanıyor. Çünkü mallarını satmak isteyen firmalar hem ödeme almak hem de taksit yapmak için bankalarla anlaşmak ve pos işlemi yapmak zorunda. e-ticaret firmalarının büyük çoğunluğunun en az iki banka ile anlaşmaları bulunuyor.
Ancak müşteriler farklı bankaların kartlarına sahip olduğu için herkese taksit imkanı sunmak isteyen firmaların en az 7 banka ile anlaşma yapması gerekiyor. Bu anlaşmalar, POS bakım maliyetleri, aidatlar, ödemelerin 4-6 hafta ortalamaya varan geri dönüş süresi, firmalar için önemli bir yük oluşturuyor. Üstelik, kredi kartı kullanım oranının düşük olduğu ülkelerde farklı ödeme yöntemlerine uygun çözümler sunmak her çaptaki firma için çok kolay değil. Ancak piyasada, bu problemleri çözmek üzere hizmet veren firmalar var.
İTO’da düzenlenen ‘E-ticaret Girişimciliği’ seminerinde girişimcilere ve firma temsilcilerine e-ticarette sanal POS ve ödeme yöntemleri hakkında bilgi verildi. Iyzico Pazarlama Direktörü Pamir Yanık, e-ticaret yapanları bankalarda uğraştırmadan, hızlı, maliyeti ve komisyonu düşük çözümler olduğunu ifade etti. POS veya pazaryeri entegrasyonu için başvuranlardan vergi levhası, imza sirküleri, IBAN numarası ve kimlik fotokopisi istediklerini belirten Yanık, firmaların bunları dijital ortamda yükleyip 24-48 saatte ödeme sistemine dahil olabildiğini söyledi.
Böyle bir hizmetin bankalarla direkt çalışmaktan farkını açıklayan Pamir Yanık, “Tek imzayla 13 banka ile anlaşmış oluyorsunuz. Aynı şekilde tek imzayla tüm kartlara taksit imkanı sağlanıyor. Sistem komisyon anlaşması ile çalışıyor ve komisyon oranı işlem hacminize göre değişiyor” dedi.
Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) takas masrafı olarak yüzde 2.32 aldığını belirten Yanık, “Biz de bunun üzerine kendi operasyonel masraflarımızı ekliyoruz” diye konuştu.
Her ülkede kredi kartı kullanımının yüksek olmadığına dikkati çeken Pamir Yanık, “Hollanda’da kredi kart kullanımı yüzde 7. Bunun gibi ülkelerde alternatif ödeme yöntemlerini kullanabiliyor olmanız lazım” dedi. Yanık, Qiwi, Sofort, Giropay, ideal gibi servislerle uyumlu çalıştıklarını bildirdi.
Ödeme entegrasyonu yapan firmanın, kargo entegrasyonu, kart saklama hizmeti, 7/24 canlı destek de verdiğini kaydeden Pamir Yanık, “Siz, müşteriye ürün ulaştı mı ulaşmadı mı diye düşünmeyeceksiniz. İşinizi yapmaya odaklanacaksınız. Ödeme, gönderme, teslimat gibi süreçleri hizmet aldığınız şirket yapacak” şeklinde konuştu.
Bankaların, görünen komisyon veya ücretlerinde, ödeme kuruluşlarına oranla küçük avantajlar olsa da ödeme kuruluşlarının işin sonunda daha ekonomik olduğunu savunan Yanık, “Yüzde 1’lik fark çekici gelebilir, ancak ödeme kuruluşlarının sağlayacağı fazladan destekler süreçte önemli avantaj sağlar” dedi.
Her ödeme kuruluşunun aynı kalitede olmadığını vurgulayan Yanık, “Yaklaşık olarak aynı hizmetler veriliyor. Fakat hizmetlerin kalitesi, riskli konularda çözüm uygulamaları, güvenirliği konusunda ciddi farklar olabiliyor” diye uyarıda bulundu.
Yanık, “e-ticaret firmaları ve girişimciler ödeme kuruluşunu seçerken dikkat etmeli. Sadece düşük komisyona kanmayın. Fiyat konusu seçim kriterlerinizde 4. veya 5. sırada olsun. Firmanın hizmetlerinin ayrıntılarına baktığınız gibi kimlerle çalıştığına da bakın. Ayrıca global firmalarla çalışanların daha avantajlı olabileceğini değerlendirin” diye konuştu.