SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi ve BloombergNEF tarafından düzenlenen ‘Türkiye’nin Enerji Dönüşümünde Kısa Vadeli Yatırımları Hızlandırmak için Uzun Vadeli Çözümler’ toplantısında BloombergNEF’ın hazırladığı ‘Türkiye Enerji Piyasasının Uzun Vadeli Görünümü’ başlıklı rapor açıklandı. 2050 yılına kadar Türkiye’nin kurulu gücünün iki katına çıkacağı öngörülüyor. Bunun yarısını rüzgar ve güneş enerjisinin oluşturması bekleniyor.2050 itibarıyla güneş enerjisi yatırım maliyetlerinin yüzde 77, rüzgarın ise yüzde 56 düşmesi öngörülüyor. 2023’te yeni rüzgar ve güneş enerjisi kurulu gücünden üretilecek elektriğin ise yeni termik santrallerden daha rekabetçi olabileceği ifade ediliyor.
Enerji Talebi 30 Yılda İki Katına Çıkacak
2017 yılında Türkiye’nin kurulu gücünün yarısından biraz fazlasının fosil yakıtlarından oluştuğuna dikkat çekilirken, 2050 yılında yenilenebilir enerjinin toplam kurulu güçteki payının yüzde 68 seviyesine ulaşabileceği vurgulanıyor.
2017 ile 2050 yılları arasında büyüyen ekonomi ve nüfus artışı sebebiyle elektrik talebinin günümüze oranla iki katına çıkmasının (yüzde 126 artması) beklendiği belirtiliyor. 2023 itibarıyla elektrik talebindeki artışa rağmen elektrik sektörünün sera gazı emisyonlarının düşebileceğinin altı çiziliyor.