enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7263
EURO
36,6980
ALTIN
2.958,90
BIST
9.942,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Çok Bulutlu
16°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
15°C
Pazar Parçalı Bulutlu
18°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
17°C

Fiber internete gelecek 5 yılda 5 milyar TL yatırım planlanıyor

Fiber internete gelecek 5 yılda 5 milyar TL yatırım planlanıyor
REKLAM ALANI

Teknolojide hızlı bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. 5G, nesnelerin interneti (IoT), endüstri 4.0, otonom sürüşlü arabalar, akıllı şehirler, yapay zeka, hologramlar, 3 boyutlu görüşmeler vs. kısa sürede daha yoğun hayatımıza girecek. Tabi ki hayaller de bu paralelde gelişiyor ve hedefler dünden daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Böyle bir ortamda da, hızlı olan, veri güvenliği ve siber güvenliği sağlayan, hatasız, elektriksel gürültüden etkilenmeyen “fiber optik” çözümler lokomotif rolü üstleniyor.
Ülkemizdeki fiber internet altyapının gelecek 5 yıl içinde katlanarak artacağını kaydeden Canovate Group Satış Öncesi Destek Yöneticisi Kaan Yetişgen, şunları söyledi:
“2016 yılı sonunda 10 milyon 500 bin olan genişbant internet abone sayısı 2020 sonunda 16 milyon 735 bine ulaştı. Bu oran içinde fiber internet, 2 milyon aboneden 4 milyon aboneye çıkarak, yüzde 100’lük bir büyüme sağladı. Bugün fiber optik altyapı, sabit genişbant içinde yüzde 25’lik bir payı temsil ediyor. Geride kalan 12 milyon abonenin de kısa zamanda fiber internete dönüşmesi hedefleniyor. Gelecek 5 yılda, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerin yüzde 60-70’lik oranının fiber internet altyapısına ulaşması bekleniyor ve bu iş için yaklaşık 5 milyar TL altyapı yatırımı yapılması öngörülüyor. Bu gerçekleşir ise, önümüzdeki 5 yılın sonunda yaklaşık 55 milyon kişiye fiber internet ulaştırılmış olacaktır.”
Gelecek, fiber üzerine inşaa ediliyor
Fiber optik altyapının bugünü ve geleceği hakkında değerlendirmede bulunan Kaan Yetişgen şunları belirtti:
“Bilindiği üzere, günümüzde bakır kablolar ile 30 metre altı mesafelerde 40G hız yakalanabilmektedir, ancak hız arttıkça mesafe kısalmaktadır. Kısaca, bakır kablolar mesafeye bağımlıdır. Oysa fiber kabloda böyle bir sorun yoktur. Bugün için 80 km’ye kadar 4 Terabit/sn veri aktarımı mümkündür ve ilaveten siber saldırılara karşı da güvenlik sağlamaktadır. Bu nedenle, bu özellikleri ile rakipsiz durumda olduğundan, fiber optik cihazlar ve sistemler de bu yönde geliştirilmektedir. Örnek verecek olursak, bir yıl önce İngiltere’de 178 Terabit/sn lik rekorun üzerine, bu defa Japonya’da 3 bin km’lik fiber aracılığı ile 319 Terabit/sn (319 bin Gigabit/sn) internet hızına ulaşılması, bu konudaki çalışmaların muazzamlığını ve büyüklüğünü ortaya koymaktadır.”
Masaya kadar fiber (FTTD), veri ve siber güvenlik için en güvenli seçenek
Veri ve siber güvenlik için en güvenli seçeneğin fiber optik çözümler (masaya kadar fiber FTTD) olduğunun altını çizen Kaan Yetişgen, şunları anlattı:
“Son yıllarda, veri güvenliği ve siber güvenlik konuları, devletlerin ve şirketlerin ana gündemlerinde yer alıyor. İnternetten çok büyük dosyaların indirildiği cihazlarda, veri güvenliği ve siber güvenliğe ihtiyaç duyulan birçok kurum ve şirketlerde (bakanlıklar, güvenlik kurumları, finansal işletmeler gibi) masaya hatta bilgisayara kadar fiber bağlantılar kullanılıyor.”
Fiber çözümler yüzde 20- 30 oranında maliyet avantajı sağlıyor
Yapısal kablolamada, fiber ile bakır çözümlerin finansal anlamda birbirleri ile rekabet edebilir durumda olduğunu ifade eden Kaan Yetişgen, konuşmasına şöyle devam etti:
“Günümüzde yapısal kablolamada, bakır (CAT kablolar) ile 40 G olurken, fiber ile 100G Base-T LAN hızlarına ulaşılabilmektedir. Set top box, oyun konsolları, Access pointler, bilgisayarlar, akıllı cihazlar vs. hemen hemen hepsinde bakır ethernet port bağlantısı bulunmaktadır. Fiber tarafında ise, media dönüştürücüler, fiber ethernet kartları, SFP’ler günlük hayatımıza girmiştir. Fiber teknolojilerinin gelişmesi ve yaygınlaşması fiyatlara da yansımış olup, bakır ve fiber çözümlerinin birbirleri ile rekabet edebilir düzeye gelmesini sağlamıştır. Yapısal kablolamada, masaya kadar fiber çözümler (FTTD) yüzde 20- 30 oranında maliyet avantajı da sağlamaktadır. Sonuç olarak; 319 bin Gigabit/sn internet hızının yakalandığı bir dönemde, özellikle işyerlerimizde ve fabrikalarımızda, çok daha az aktif cihaz kurulumunu sağlayan fiber optik yapısal kablolama ile masaya kadar fiber (FTTD) ile gitmek; hem bakıra göre daha düşük maliyet, hem de geleceği kucaklamak adına her anlamda doğru olacaktır. Bugünün dünyasında, bakıra değil, “fibere” yatırım yapmalıyız. Canovate Group olarak bizler, 42 yıldır ar-ge ve inovasyon odaklı ileri teknoloji üretimi yapan bir şirketler grubuyuz. Fiber optik sistemler ve data centerlarda teknolojimiz ve portföyümüz ile dünyada ilk 10 global firmadan birisiyiz. Ülkemizdeki operatörlerin yanı sıra, yurtdışında aralarında Vodafone, Deutsche Telekom, Verizon gibi 40’ın üzerindeki global operatör, küresel ölçekteki fiber optik altyapı yatırımlarında, Canovate’nin fiber optik altyapı ürünleri kullanmaktadır.”

REKLAM ALANI