enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,9466
EURO
36,7211
ALTIN
2.977,22
BIST
10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Açık
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
13°C
Çarşamba Açık
12°C

“Fiber optik altyapı, hayati ve stratejik bir yatırımdır”

“Fiber optik altyapı, hayati ve stratejik bir yatırımdır”
REKLAM ALANI
04.03.2021
0
A+
A-

Hızla gelişen 5G teknolojisi, nesnelerin interneti (IoT), endüstri 4.0 uygulamalarının altyapısı tamamen fiber optik temelli altyapıya dayanıyor.
Son dönemlerde gündemde olan uzaktan eğitim, e-ticaret, uzaktan çalışma, akıllı şehirler, yapay zeka, makineden makineye iletişim, otonom sürüşlü arabalar, ticari drone uygulamaları gibi yaşantımızı tümüyle değiştirecek uygulamalar için fiber optik altyapı gerekiyor.
Canovate Group CTO’su Kıvanç İlal, uzun mesafelerde daha yüksek hız ve daha yüksek bant genişliği sinyallerini taşımak için fiber optiğin en ideal çözüm olduğunun altını çizdi. Kıvanç İlal şunları söyledi:
“Teknoloji sürekli gelişiyor. Nesnelerin interneti, akıllı şehirler, 5G teknolojisi, endüstri 4.0 uygulamaları gibi daha fazla yüksek hız ve veri yoğunluğuna olan talep artmaya devam etmekte. Fiber optik kablo tüm bu yeni hizmetleri etkinleştirmek için 100 Gbit’e kadar hız ve bakır kablodan kat kat daha fazla bant genişliği imkanı sunuyor. Bundan dolayı, çağın ve teknolojinin gerisinde kalmamak için güçlü ve çeşitlendirilmiş bir fiber optik altyapı, tüm ülkeler ve kurumlar için hayati ve stratejik bir yatırımdır. Geleceğin iletişim otobanı, fiber optik altyapı olacaktır.”
Fiber optik altyapı yüzde 30 oranında maliyet avantajı sunuyor

Fiber optik altyapısı hakkında bilgiler veren İlal, konuşmasına şöyle devam etti:
“Fiber optik network altyapısının doğrudan kullanıcı masasına kadar taşınmasına, Fiber To The Desk (FTTD) deniliyor.
Kullanıcının network bağlantısı için çalışma masasından son noktaya kadar, bakır ethernet kablosu yerine, fiber optik kablo kullanılması anlamına geliyor.
Çünkü, halihazırda kullandığımız bakır kablo sistemler, 5G teknolojisi, nesnelerin interneti gibi yeni uygulamaları istenilen performansta desteklememektedir.
Ve bakır kablo kullanılarak yapılan yatırımlar 3-4 sene içinde yetersiz kalacaktır. Bu sistemlerin yeniden fiber altyapı ile yenilenme ihtiyacı doğacaktır.
Örnek olarak, eski bakır altyapı ile 40 dakikada indirebileceğimiz bir filmi, fiber altyapı ile desteklenen 5G altyapısı ile 30-40 saniyede indirmemiz mümkün olmaktadır. Fiber optik kablo, saniyede yüzlerce gigabit data iletme kapasitesiyle, diğer kablo türlerinden çok daha yüksek veri hızlarını desteklemektedir. Aynı zamanda, fiber optik altyapı, diğer altyapılara göre %20-30 oranında maliyet avantajı sunuyor. Enerji kullanımını da azaltan çevre dostu bir teknolojidir.”

Veri güvenliği ve siber güvenlik sağlanıyor

Günümüzde veri güvenliği ve siber güvenliğin son derece önemli olduğu kaydeden İlal, şunları anlattı:
“Bilindiği üzere, son yıllarda ülkeler arasında yoğun istihbarat ve sanayi casusluğu savaşları gerçekleşebiliyor Fiber optik kablonun en önemli özelliği, siber güvenlik anlamında son derece güvenli, veri hırsızlığına imkan vermemesi. Ve elektro-manyetik alanlardan hiç etkilenmemesidir. Çünkü fiber kablolar, elektriksel değil, optik sinyalde veri aktarmaktadır. Bundan dolayı “Fiber To The Desk (FTTD)” çözümleri, veri ve siber güvenliğe ihtiyaç duyan kurumlar için en güvenli seçenektir. Özellikle bu konu, bakanlıklar, güvenlik kurumları, finansal işletmeler ve veri güvenliğine ihtiyaç duyan tüm kuruluşlar için hayati derecede önem teşkil ediyor. Bu kurumların yanı sıra, iş merkezleri, plazalar, akıllı fabrikalar, hastaneler, üniversiteler ve yüksek yoğunlukta kullanıcısı olan tüm işletmeler için de geçerli. En yüksek veri hızını en ekonomik bir şekilde sağlayan fiber optik teknolojisi tercih ediliyor.
Dünyada fiber optik altyapısının yüzde 90’lara yaklaştığı ülkeler arasında Güney Kore, Japonya, Singapur gibi ülkeleri söyleyebiliriz.
Ülkemizde ise, önemli operatörler evlere kadar fiber uygulamalarına 8-9 sene önce başladılar.
Toplumun ancak yüzde 10,8 oranında fiber optik altyapıyla yüksek hızlı erişimi sağlamaktadırlar. Çağın ve teknolojinin gerisinde kalmamak için fiber optik yatırımları artacaktır. Pandemi nedeniyle, online eğitim, e-ticaret satışları, uzaktan çalışma ve online yaşam kültüründe yaşadığımız büyük değişim ve bu alanlarda yaşanan talep patlaması var. Böylece, 2021 yılı ve önümüzdeki yıllarda yaşanacak yüksek veri hızı ve kapasitesi ihtiyacı ile fiber optik alanında yatırımlar ivmelenerek, artarak devam edecektir.”

REKLAM ALANI