enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5336
EURO
34,7579
ALTIN
2.488,21
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Fiziksel sorunların çözümünde 7 altın kural

Fiziksel sorunların çözümünde 7 altın kural
REKLAM ALANI
01.12.2022
0
A+
A-

İleri yaş gruplarının fiziksel sorunlarının çözüm anahtarları

Gerek tıptaki koruyucu tedavilerin etkileri, gerek sağlıklı beslenme, gerekse de önceki kuşakların üzerlerindeki fiziksel yüklerin yeni kuşakta azalması, yeni dönem yaşlılarda sağlıklı ömür çizgisini oldukça ileriye taşıdı. Hem fiziksel, hem de psikolojik yaşlanma çizgisi 70 yaşın ötesine geçti. Geçirdiğimiz global pandemiye rağmen, gelişmiş toplumlarda yaş ortalamaları 90’lı yaşları zorlamaktadır. Nüfusların yüzde 30’u eskiden orta yaş kabul edilen 50’li yaşların üzerindedir. Yaşlanmanın kaçınılmaz gelecek olduğunu ifade eden Therapy Sport Center Fizik Tedavi Merkezi’nden Uzman Fizyoterapist Altan Yalım şunları söyledi; “Bu dönemi sağlıklı ve verimli geçirmek tamamen bizim elimizde olan faktörlere bağlıdır. Sağlıklı ve verimli bir yaşlılık, hem şahsımız hem ailemiz hem de toplum için önemlidir.”
Altan Yalım, orta yaş üzeri olan grubun fiziksel sağlığını devam ettirmesi için yapması gerekenleri anlattı.

Yalım’a göre 7 altın kural;

1- Kas, eklem ve kemiklerin dayanıklılığının korunması için düşük ağırlıklarla da olsa haftada 2 veya 3 gün ağırlık çalışmaları şarttır.
2- Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için günde en az yarım saatlik orta tempolu yürüyüşler yapılmalıdır.
3- Vücut duruşumuzu ve omurgalarımızı güçlendirmek için haftada 2-3 saatlik yoga yada plates bizi destekleyecektir.
4- Sağlıklı beslenme; kalorisi fazla olan gıdalar yerine mide ve bağırsak sistemimizi zorlamayacak, bize gereksiz kilo aldırmayacak taze gıdalara yönelmek çok önemlidir.
5- Hem dikkat yoğunluğunu artırmak, hem de düşünme ve karar verme yetimizi korumak için basit bilgisayar oyunlarının etkili olduğu artık bilimsel çevrelerde kabul edilmektedir. Burada, süre ve yoğunluğa dikkat edilmelidir.
6- Özellikle emekli olan grupta, toplumsal becerilerin korunması için kulüp veya dernek üyelikleri, toplumsal hizmetler yada gönüllü işlerde çalışmak, hem psikoloji hemde fiziksel yaşlanmayı geciktirecektir.
7- Çalışmak zorunda olan ileri yaşlıların, hem dinlenme hem de uyku düzenlerini korumaları, enerjilerini tasarruflu kullanmaları için gereklidir.

REKLAM ALANI