enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
ALTIN
2.928,60
BIST
8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Salı Hafif Yağmurlu
20°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
17°C
Perşembe Yağmurlu
17°C

GSMH, son yıllarda 9.034 dolara düştü.

GSMH, son yıllarda 9.034 dolara düştü.
REKLAM ALANI

Prof.Dr. Faruk Şen’in yorumu

Türkiye son zamanda Gayrisafi Milli Hasıla’da büyük kayıplar yaşıyor. 11 bin dolara kadar yaklaşan GSMH, son yıllarda 9034 dolara düştü. Artık dünyanın 19. değil, 20. büyük ekonomisi konumundayız. Bunlar insanların moralini bozuyor. Türkiye’de ciddi bir vergi reformu yapılmadan insanların huzur içinde yaşaması güçleşiyor. Büyük firmaların borçları affediliyor. Varlık fonundan Türkiye skandalları ile tanınan Ali Ağaoğlu kurtarılıyor. Cengiz İnşaatın, Kalyonun vergi borçları affedilirken, sigortalı çalışanların her geçen gün üstüne daha fazla yük geliyor. Bu uzun vadede Türkiye açısından taşınması güç gelişmeler.

Madenlerde işlerine son verilen işçilerin 5 yıldır hakları ödenmiyor.

 Sorumluluklar yerine getirilmiyor. Sendikalar artık Türkiye’de sesini çıkaramayacak kadar küçüldüler ve Türk iş gibi sendikalar artık işçi haklarını savunma konusunda değil başkanlarının aldığı aylıklarla tartışılıyor. TOBB, hükümetle iyi geçinme çabası içinde. Hiçbir konuda atılım yapamıyor. 82 milyon insanın sorunlarıyla uğraşamadığımız için Yurtdışında yaşayan 7,6 milyon Türk kökenli göçmene de sahip çıkamıyoruz. Bunlar olumsuz gelişmeler. Ülkemizin belli konularda adımlar atması lazım bunlar:

  1. Yeni bir vergi reformu yapılıp tüm yükü çalışanların sırtına değil, iş dünyasına da yüklememiz onları affetmememiz gerekir.
  2. Tarım konusunda Türkiye’de köylerin boşalmaması için AB örneğinde tarıma ciddi destekler verilmesi lazım. AB bütçesi 143,4 milyar Euro, bunun %45’ini AB tarımsal garanti fonu olarak harcıyor ve tüm ABD, tarımda ilgilenenlerin sayısı %5 iken, bütçeden %45’lik fon alıyorlar ve ABD tarımda büyük atılımlar yapıyor.
  3. Yeni yatırımları desteklemek SAT, Türkiye’de insanların fabrikalarını yakıp, yurtdışına kaçtığı bir ülke haline gelememeli. Bunu önlemeliyiz.
  4. Türkiye’de sermaye kaçışı her geçen gün büyüyor. Bu da yurtdışından Türkiye’ye gelecek yatırımlara kötü örnek oluyor ve gelmiyorlar.
  5. Yabancı sermayede üretime yönelik geleceklere daha fazla ilgi göstermeliyiz.
REKLAM ALANI