enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3447
EURO
36,3356
ALTIN
2.855,88
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C

Hayatımız maden, madensiz hayat düşünülemez!

Hayatımız maden, madensiz hayat düşünülemez!
REKLAM ALANI

Madenler, toplumların refahı ve ekonomik kalkınmasının anahtarıdır diyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya şunları anlattı:
“Maden denildiğinde akla öncelikle sanayi gelse de aslında Hayatımız Maden!
Evimizde kullandığımız telefona, yediğimiz ekmeğe, su içtiğimiz bardaktan elimizdeki tabletlere,
uçaklardan gemilere kadar birçok ürün farklı madenler içeriyor. Modern sağlık hizmetleri,
bankacılık sistemleri, ulaşım, ısınma, gıda gibi birçok sektör maden sektörüyle yaşıyor. Hal böyleyken yani
“Hayatımız bu kadar Maden” iken hem sürdürülebilir madencilik yapmamız hem de bunu kamuoyuna doğru anlatmamız gerekiyor.”

4 Aralık Dünya Madencilik Günü nedeniyle görüşlerini paylaşan EMİB Başkanı Kaya, “Sürdürülebilir Madencilik” vurgusu yaptı.
Kaya, “Sürdürülebilir Madencilik” ilkelerine bağlı kalarak, Türkiye’nin yer altı zenginliklerini, ekonomiye kazandırmaya devam edecekleri mesajını verdi.

Madencilik sektörünün ihracatının yüzde 90’ı yerli girdiden

“Türkiye’nin petrolü madenleridir” diyen Başkan Kaya şöyle devam etti:
“Dünyadaki 90 çeşit madenin 77 tanesi ülkemizde bulunuyor.
Dünya metal maden rezervlerinin yüzde 0.4’ü, endüstriyel ham madde rezervlerinin yüzde 2.5’i, kömür rezervlerinin yüzde 1.0’i ve jeotermal potansiyelinin yüzde 0.8’ine sahibiz. “Sürdürülebilir Madencilik” mottosuyla, “İnadına üretim, inadına ihracat”
sloganıyla üretmeye ve ihraç etmeye devam edeceğiz. Covid-19 virüsü en büyük ihraç pazarımız Çin’de çıktığı için, pandemiden en çok etkilenen sektörlerden olmamıza rağmen Ocak-Kasım döneminde, 3 milyar 793 milyon dolar döviz kazandırdık.
Ülke ekonomisine ve tüm sektörlere de hammadde sağlayan bir sektör olduğumuz için 40 milyar dolarlık
bir değer oluşturarak ülke ekonomisine GSYİH’nın yüzde 5’i oranında katkı sağladık. Sağladığımız ekonomik büyüklüğün yüzde 90’dan fazlası yerli girdiden oluşuyor, yani katma değeri ülkemize kalıyor.”

Ertelenen ihtiyaçlar 2021 yılında ihracatımızı arttıracak

Türkiye’deki 83 milyon insanın sahibi olduğu madenlerin kiracısı olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini dillendiren Mevlüt Kaya şöyle devam etti:
“Türkiye’nin öz kaynaklarından olan madenleri, 150 bin kişilik madenci ordusuyla yeryüzüne çıkarıp,
“Sürdürülebilir Madencilik” mottosuyla ekonomiye kazandırıyoruz.
2 milyon insanımızın madencilik sektöründen geçinmesini sağlarken, sadece 83 milyon insanımıza değil, 8 milyarlık dünya insanlarının hayatlarının kolaylaştırılmasına katkı sağlıyoruz. 2020 yılında 200 ülke ve serbest bölgeye Türk madenlerinin ihracatını gerçekleştirdik.”

Bu ne yaman çelişki

Kaya, Türkiye’nin toplam ithalatının yüzde 75’ini enerji, hammadde ve ara mal kalemlerinin oluşturduğunun altını çizdi.
EMİB Başkanı Kaya şöyle devam etti:

“İhtiyacımız olan enerji kaynaklarını ve metalleri dışarıdan satın almak için çok büyük bedel ödüyoruz.
İthal kömür, demir cevheri, altın, bakır, kurşun, çinko ve birçok maden ve metal için her yıl yaklaşık 25 milyar dolar harcıyoruz ama öz kaynaklarımız ise hala toprağın altında yatıyor. Bu yeraltı kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasının milli bir görev olduğuna inanıyor, madenlerimizi işleterek milletimizin yararına sunmak istiyoruz. ‘İnadına Üretim, İnadına İhracat’ diyoruz!”

REKLAM ALANI