Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği’nin (İGİAD) yaptığı araştırmaya göre İstanbul’da ortalama büyüklükte bir ailenin İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) 4.134 TL.
İGİAD İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) Tespit Komisyonu, her yıl Aralık ayında bir araştırma yapıyor. Türkiye’de farklı bölgelerdeki ailelerin geçimi için gerekli insani geçim ücretini tespit ediyor. İGİAD’ın Asgari Geçim Ücreti (AGÜ) ismiyle İstanbul için yaptığı çalışma, İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) olarak revize edildi. Ve hesaplamada daha ileri yöntemlerin kullanılmasına geçildi.
Araştırma, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstatistiki Bölge Sınıflaması’nda yer alan 12 farklı bölge için yapılmakta.
Hesaplamada, İki çocuklu dört kişilik bir ailenin onurlu bir yaşam sürebilmesi için aylık insani geçim maliyeti ölçü alınmakta.
Maliyet; gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence, eğitim ve sair harcamalarını içeriyor. Buna göre, işverenlerin İstanbul’daki bir iş görene, aylık 4.134 TL (prim, ikramiye, yan ödemeleri dâhil) ödemesi gerekiyor.
Tespit edilen İGÜ rakamı; SGK, vergi ve devlet tarafından karşılanan eğitim giderlerini içermiyor. İGİAD, bu rakamı, iş görene verilmesi gereken insani geçim ücreti tutarı olarak tavsiye ediyor. Her bölge için farklı ücretlerin belirlendiği çalışmada, Türkiye ortalaması için hesaplanan İGÜ 3.285 TL.
İGİAD, İş görenlere ödenen insani geçim ücretini helal kazancın adil paylaşımı çerçevesinde; toplumsal dayanışma ve refah seviyesi açısından önemli bir gösterge kabul ediyor. İGİAD’ın kurucuları arasında işverenlerin yanı sıra iş görenler de bulunmakta. İGİAD, yürürlükte olan asgarî ücret seviyesinin
İGÜ seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. İşverenlerin daha duyarlı olmaları konusunda çağrıda bulunan İGİAD, İGÜ ile çalışanların ücretlerinin sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor.
İGİAD, iş dünyasına alternatif olarak sunduğu ve reel rakamlarla hesaplanan İGÜ’yü uygulama yönünde gayret gösterilmesi için tüm işverenlere tavsiye ediyor.
İşverenlerin bu ücret seviyesini uygulayabilmeleri için de hükümetin iş gören maliyetini işveren lehine
düzenlemelerde bulunması gerekmekte. Türkiye’de Bölgesel asgari ücrete geçilmesi önem arz etmekte.