Helal Akreditasyon Kurumundan ilk akreditasyon sertifikası TSE’ye verildi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Helal Akreditasyon Kurumuna (HAK) ilk helal akreditasyon başvurusu yapıp ilk tescili alan kurumun TSE olduğunu belirterek, “Türkiye, Müslüman dünyasında İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartları uyarınca akreditasyon yapabilen ilk ülke oldu.” dedi.
HAK’ın işleme alıp sonuçlandırdığı ilk resmi başvuru olan Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) akreditasyon sertifikası, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katıldığı törenle kurum yetkililerine teslim edildi.
Bakan Pekcan, HAK sayesinde küresel ölçekte gelişen helal belgeli ürün ve hizmet ticaretinde Türkiye olarak kural koyucu olacaklarını vurgulayarak, 2018 yılı itibarıyla dünyadaki 1,8 milyar Müslüman’ın helal belgeli ürün ve hizmet sektörlerindeki harcamalarının 4,5 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.
Helal belgelendirme ve akreditasyon pazar büyüklüğünün tahminen 6 milyar dolara yaklaştığına dikkati çeken Pekcan, “Böylesine önemli bir küresel talebi göz önünde bulundurduğumuzda, helal pazarı içerisinde Türkiye olarak takip eden değil, takip edilen ve lider olmak durumundayız.” diye konuştu.
Uluslararası kurumları akredite edecek
Pekcan, HAK’ın helal ürün ve hizmet belgesi veren değil, söz konusu belgeleri veren kurumları akredite eden ve denetleyen bir kurum olduğunu söyledi.
HAK’ın, uluslararası kurumları akredite ederek Türkiye’nin ilgili ülkelere
hizmet ihracatı yapılmasına da katkı sağlamasını umduklarını dile getiren
Pekcan, helal standartlarının geliştirilmesine her zaman önem verdiklerini dile
getirdi.
Helal belgelendirme ve akreditasyon faaliyetlerinin özellikle Müslümanlar ve
Müslüman ülkeler eliyle yapılması gerektiğine inandıklarını ve bunu
savunduklarını anlatan Pekcan, “Mevcut sistemde SMIIC tarafından
hazırlanan standartlar, İslam ülkelerinin tamamı tarafından benimsenmiş ve
sistemli bir şekilde uygulamaya geçirilmiş değildir. İşte bu noktada Türkiye
olarak önemli bir inisiyatif aldık ve helal alanındaki bu dağınık görüntüyü
telafi etmek, dünya çapında yüksek kalitede hizmet ortaya koymak için HAK’ı
faaliyete geçirdik.” dedi.
Türkiye’nin Müslüman ülkeler içerisinde, böyle önemli bir sorumluluğu üstlenebilecek ve öncülük edebilecek düzeyde olduğunu belirten Pekcan, “Türkiye, beşeri ve teknik kaynaklarıyla, geniş kültür coğrafyasına sağladığı pazar erişimiyle, helal sektöründeki kalite ve standardizasyon altyapısını geliştirebilecek, helal ticaretinde birleştirici güç olabilecek ülkelerin başında gelmektedir.” dedi.