enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4986
EURO
34,7995
ALTIN
2.488,58
BIST
9.564,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

İlk yerli ve milli kan alma destek sistemleri

İlk yerli ve milli kan alma destek sistemleri
REKLAM ALANI
03.12.2018
0
A+
A-

Yerli ve milli sanayinin en büyük destekçilerinden Teknopark İstanbul, her geçen gün yeni bir üretim, yeni bir proje ve tasarım ile Türkiye’nin yüzünü güldüren yeniliklere ev sahipliği yapıyor. Gazetemizin bu haftaki konuğu, üç yıl önce Türkiye’nin yerli hafif yapılı robot kolunu üreten Gelecek Yazılım Mühendislik Medikal Araştırma Geliştirme Pazarlama Limitet Şirketi. Gelecek Yazılım Mühendislik bu yıl Türkiye’nin ilk yerli ve milli kan alma destek sistemlerini üretti. Kan tüpü barkodlayan ve tasnifleyen bu cihazlar; hastanelerde kan alma birimlerinde ve laboratuvarlarında preanalitik (analiz öncesi) süreçlerdeki insan kaynaklı hataların önüne geçiyor. Tüp hazırlama ve tasnifleme sürelerini de kısaltıyor.

Gelecek Yazılım Mühendislik, 2011 yılında makine mühendisi Mehmet Ünlüel’in bitirme tezine KOSGEB’in verdiği destekle kuruldu. Firma ilk yıllarında endüstriyel üretim ve takip sistemleri otomasyonları geliştirdi. 2014 yılında büyük yankı uyandıran yerli hafif yapılı robot kolu üretimi ile firmayı ve genç mühendisleri tüm Türkiye tanıdı. Hassas ileri teknolojili endüstriyel üretimlerde kullanılabilen yerli ve milli robotik kol; hafif yapılı, altı ekseni ve güvenlik kafesi olmadan operatörle işbirliği içinde çalışabilme özelliklerine sahipti.

Firma robot kolun eklem ameliyatlarında (laser osteotomy) kullanılması için uyarlanma çalışmalarına devam ediyor. Bu süreç sonunda Türkiye’nin yerli ve milli ilk cerrahi robot kolu da Gelecek Yazılım Mühendislik tarafından üretilmiş olacak.

Firmanın sahibi Ünlüel, aynı zamanda mekatronik yüksek lisansına sahip. Ünlüel ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden arkadaşı Türker Dilber 2016 yılında İstanbul Teknopark Kuluçka Merkezi’ne preanalitik süreçleri optimize eden kan alma destek sistemleri projesi ile kabul edildiler.

Gelecek Yazılım ve Mühendislik Ar-Ge Müdürü Türker Dilber bu dönemi şu sözlerle anlattı: “Tıp sektörü ile çalışırken preanalitik süreçlerde yerli cihazların olmadığını gördük. Hepsi ithaldi. Ülkemize faydalı olacağını düşündüğümüz, ithalatı engelleyecek bu üretim için harekete geçtik. Projemize TÜBİTAK destek verdi, proje esnasında medikal şirketler, hastaneler ve doktorlarla da görüşerek cihazlarımızı oluşturduk.”

Kan tüpü barkodlama cihazlarını Futurelab SL200, Futurelab ML300, Futurelab L800 adı altında 3 versiyon olarak üreten firma SL200 modelini masa başı kullanıma uygun bilgisayar kasası büyüklüğünde üretti. ML300 modeli yoğunluğu az, L800 modeli de yüksek yoğunluğa sahip kan alma birimleri için üretildi. Dilber, proje sonunda Futurelab S2500 adında bir tüp tasnifleme cihazı ürettikleri bilgisini de paylaşarak “Bu cihaz saatte 2 bin 500 tüp tasnifleme hızı ile klinik laboratuvarlarda numune girişi alanındaki preanalitik evredeki iş yükünü hafifletiyor, hataların önüne geçiyor. Rakiplerine göre avantajlara sahip. Cihazlarımız her yönüyle ithal cihazlarla rekabet gücüne sahip.”

REKLAM ALANI