Tarımda kadın girişimcilerin iş sahibi olabilmesini teşvik etmek amacıyla güç birliği yapan Tekfen Vakfı ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), “Kadın Çiftçi Kredisi” projesini hayata geçiriyor. Proje kapsamında 2021 yılında pilot bölge olarak Ege Bölgesi’ndeki dar gelirli kadın çiftçiler desteklenecek.
Kadın çiftçiler, yapacakları tarım faaliyetine göre 5 bin ila 15 bin TL arasında Kadın Çiftçi Kredisi’nden faydalanabilecekler.
Kadın çiftçiler krediyi sadece ürün yetiştirmek için değil tarım faaliyetleri için gerekli olan bitki besini, ilaç, sulama sistemleri, aşılama için de kullanılabilecek. Proje kapsamında kredi kullanan kadın çiftçiler; her türlü sebze ve meyve ve tahıl yetiştirebilecek.
“Kadın Çiftçi Kredisi” projesi kapsamında Tekfen Holding şirketlerinden Toros Tarım’ın uzman ziraat mühendisleri, kadın çiftçilere, kredi tahsisiyle birlikte ücretsiz temel tarım eğitimleri verecekler. Bunun yanında, sağlıklı ve güvenli çalışma şartları, üretim sırasında ve
sonrasında uygulama desteği sağlamakta. Bereket Sigorta da 20 TL gibi çok düşük bir prim ile İmece Sigortası kapsamında kadın çiftçilerin ürünlerini doğal afet ve olaylara karşı güvence altına alacak.
TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de Tekfen Vakfı’nın 2013 yılından itibaren kadınlara yönelik mikrokredi uygulamalarının destekçisi olarak Soma/Manisa ve Mersin Şubesi’nin fonunu sağladığını belirtti. Şimdi de tarımda kadının girişimciliği desteklemek üzere,
yeni bir mikrokredi ürününü birlikte geliştirdiklerini vurguladı. Prof. Dr. Akgül, şöyle devam etti:
“TGMP’den mikrokredi kullanacak kadın çiftçiler, yapacakları tarım faaliyetine göre 5 bin TL ile 15 bin TL arasında Kadın Çiftçi Kredisi’nden yararlanabilecek.
9 ay geri ödemesiz Kadın Çiftçi Kredisi projesini 2021 yılı için pilot olarak Ege Bölgesi’nde uygulayacağız. Bu krediyi çiftçi kadınlara niye öneriyoruz?
Çünkü kadın çiftçilerin çalışma azmiyle tarıma katacağı çok şey var. İnanıyoruz ki bu kredi desteği sayesinde çok daha verimli, çok daha çeşitli ürünler yetiştirilecek. Bu proje ile hem kadın çiftçiler kazanacak hem aileleri kazanacak hem de memleketimiz kazanacak.”
Tekfen Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Dori Kiss Kalafat’ta şunları söyledi:
“Bu proje ile güçlerini birleştiren Tekfen ve TİSVA, yıllardır Türk tarımına ve çiftçisine destek veriyor.
Şimdi sıra kadın çiftçilerde. Biz kredi desteği sağlıyoruz, kadınlar da işini kurup büyütecek.”