KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, son dönemde KOSGEB’in genel yapısında ve Destek Programlarında önemli derecede iyileştirmeler yaptıklarını belirterek, yeni bir yol haritası belirlediklerini ve KOSGEB’e yeni bir vizyon kazandırdıklarını söyledi. Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, İstanbool Today’in sorularını cevaplandırırken, KOBİ’lere verilen destekleri yedi ana başlıkta vurguladı.
KOSGEB’e yeni bir yol haritası belirledik
KOSGEB’in amacını ve bugün ulaştığı konumu, kuruluşundan itibaren gelişme sürecini bizimle paylaşır mısınız? Ülkemizin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek üzere 1990 yılında 3624 sayılı Kanunla kurulan KOSGEB, önemli bir boşluğu doldurmuş, o zamandan bu yana hayati işlevler yerine getirmiştir. Kalkınma ve büyümenin özel sektör eliyle sağlanabileceği genel kabul gören bir gerçektir. Özel Sektörün büyük bölümü de Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerden oluşmaktadır. Ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 3,5 Milyon KOBİ tüm işletmelerin %99’unu oluşturmakta, istihdam yaratılması, yatırım sağlanması, girişimciliğin geliştirilmesi ve genel makro ekonomik göstergelere önemli katkılar sağlamaktadır. KOBİ’ler; endüstrileşmenin, sağlıklı
bir sosyal yapının, gelir dağılımındaki dengenin ve ticaretteki dinamizmin vazgeçilmez unsuru durumundadırlar. Daha düşük maliyetlerle istihdam imkanı sağlayan ve küresel dalgalanmalardan daha az etkilenen KOBİ’ler, değişime ve teknolojik yeniliklere hızlı uyum sağlayan esnek yapılarıyla ekonominin vazgeçilmez unsurlarıdır. Bu işletmeler ayrıca, piyasada rekabetin yerleştirilmesi ve sürdürülmesine, değişen tüketici taleplerinin kısa sürede karşılanabilmesine, nitelikli eleman yetiştirilmesine ve bölgeler arası ekonomik ve sosyal dengesizliklerin giderilmesine de ciddi katkılarda bulunmaktadır. Dolayısıyla KOBİ’lerin; ekonominin, istihdamın, sanayinin adeta iskeleti olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu işletmelerin durumundaki en küçük değişiklikler bile makroekonomik göstergelere anında yansımaktadır. Bu yüzden de pek çok ülke ile birlikte Türkiye’de de böylesine hayati işlevleri olan KOBİ’lerin gelişmesine yönelik çeşitli program, plan ve destekler uygulanmaktadır. Bu gerçeklerden hareketle ekonomimizin bel kemiğini teşkil eden KOBİ’lerimizin her bakımdan desteklenmesi, sorunlarının çözülmesi, sıkıntılarının giderilmesi, etkinlik ve verimliliklerinin arttırılması için KOSGEB olarak, İşletmelere, girişimcilere, KOBİ’lere yönelik projeleri olan meslek kuruluşlarına ve işletici kuruluşlara, geri ödemeli ve geri ödemesiz destekler sağlıyoruz. Özellikle yeni dönemde, teknolojik ürünlerin üretimi, yurt dışından ithal edilen ürünlerin yurt içinde üretilmesi, işletmelerin yurtiçinde ve yurtdışında tanıtılması, yurtdışı pazarlarına açılması, Türkiye’de geliştirilen teknolojik ürünlerin yurt dışı pazarlarında tanıtılması gibi hususları içeren yeni destek programları da hayata geçirilmiştir.
Prof. Dr. Uzkurt, işletmelerarası iş birliği programı çerçevesinde 10 milyon TL’ye kadar, KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı ile 5 milyon TL’ye kadar, cari açığın azaltılması amacıyla Stratejik Ürün Destek Programı kapsamında yine 5 milyon TL’ye kadar da destek verdiklerini ifade etti.
istanbool.today | ocak-şubat ikibinyirmi | 81 istanbooltoday.com
cevahir uzkurt kosgeb röportaj
Bu