Su Stresi altındaki ülkeler kategorisinde yer alan Türkiye’de, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkileri ile birlikte artan kuraklık raporları hem su kaynaklarının verimli kullanımını hem de su yönetiminin önemini kavramamız için yeterli göstergeler arasında.
Türkiye’nin pek çok şehrinde alarm zilleri çalan kuraklık tehlikesi, özellikle nüfusu 16 milyona varan megapol kent İstanbul olunca, İstanbullulara 7/24 kesintisiz ve temiz içme suyu sağlayan İSKİ, zaman kaybetmeden şehrin gelecekteki ihtiyaçlarını bugünden karşılamak üzere, CEDETAŞ Mühendislik ile sürdürdüğü çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.
İSKİ ve CEDETAŞ, Melen Çayı’nda kış ve bahar aylarında artan debiden faydalanmak ve bu suyu da İstanbul’a kazandırmak için Ömerli’deki su terfi istasyonlarında, 3. Faz’ı hızla devreye sokmak üzere Mart ayında yoğun bir çalışma başlattılar.
CEDETAŞ, Melen Faz 3’te kullanılan her biri 1.7m3/saniye debiye sahip 5 pompadaki orta gerilim motorlarının kesintisiz ve düzenli çalışmasını sağlayan yumuşak yol vericileri temin ederek devreye soktu. Böylelikle her bir pompa, İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayacak kapasite ile çalışmaya başladı. Toplam 5 pompanın devreye alınmasıyla İstanbul’un su ihtiyacının yüzde 25’i karşılanır hale geldi.
Teknik çalışmaların tamamı CEDETAŞ Mühendislik tarafından kısa bir süre içinde tamamlanması sonucunda, 5 dev pompa geçtiğimiz hafta devreye alınarak Melen Çayı’ndan İstanbul’a ekstra su sağlanmış oldu. Melen Çayı’ndan İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakalarına kadar suyun iletilmesini sağlayan Faz 3 sayesinde 24 saat yaşayan şehirde, musluklardan akan suyun sürekliliği garantiye alındı.
Melen Faz 2’de yer alan 10 pompayı çalıştıran motorlar için orta gerilim yumuşak yol verici sistemlerini geçtiğimiz yıllarda temin ederek devreye aldıklarını da hatırlatan CEDETAŞ Mühendislik YKB Burak Cedetaş “İSKİ ve bu vesile ile İSTANBUL halkına hizmet etmekten onur duyuyoruz” dedi.
Su yönetimi ve su tasarrufu konusunda sahip oldukları bilgi, birikim ve deneyimlere de dikkat çeken Burak Cedetaş şunları dile getirdi; “Küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin ve bu yöndeki uygulamaların en önemli maddelerinden biri olan su yönetiminde, ihtiyaç ve talepleri dikkate alarak kaynaklardan maksimum fayda sağlamak için çalışıyoruz. Su kaynaklarının hidrolojik sistemde yaratabileceği olumsuzlukları bertaraf ediyor, plansız ve aşırı kullanımın önüne geçiyoruz.”
Türkiye’nin de Su Stresi yaşayan ülkeler arasında olduğunu vurgulayan Burak Cedetaş şunları da belirtti; “Su tüketiminin azaltılması, atık suların arıtılarak temiz sudan faydalanılması, değişkenleri izleyerek suyu daha verimli kullanmak ve nihai olarak işletme maliyetlerini azaltarak sürdürülebilir bir işletme olmak isteyenler için sunabileceğimiz pek çok çözüm var.”
Herkesi bilinçli su kullanımına davet eden Burak Cedetaş, bireylerin bilinçli kullanımı sayesinde kuraklık ve su kıtlığının etkilerini en aza indirmenin mümkün olabileceğini dile getirdi.
Bir su döngüsü olduğunu bilsek de bunun aynı miktarda ve kalitedeki suyun toprağa geri döneceği anlamına gelmeyeceğini de vurgulayan Burak Cedetaş, bu nedenle, ancak kullandığımız su miktarını azaltmamız sayesinde kaynaklarımızı daha iyi koruyabiliriz dedi.
Açıklamalarının son bölümünde kuraklıkla mücadele için en etkili ilk adımının su tasarrufu olduğuna dikkat çeken Burak Cedetaş sözlerini şöyle tamamladı; “Arıtma tesisleri ve istasyonlarda gerçekleştirdiğimiz otomasyon, motor pompa, sürücü panoları temini, yol vericiler, montaj, devreye alma işlemleri ve su alanında geliştirdiğimiz pek çok çözümü içeren dijital dönüşüm projelerimiz var. Faaliyetlerimiz kapsamındaki ürün ve çözümlerimizden yararlanmak isteyen tüm kuruluşlarla bu projelerden edindiğimiz bilgi, birikim ve deneyimlerimizi paylaşmaya hazırız.”