HAZİNE ve Maliye Bakanlığı, bazı mükellef grupları için yapılan yoklama işlemlerinde, mükellefin ibraz ettiği bilgi ve belgeler dışında farklı bir tespit yapılamadığı için, yoklama uygulamasına ilişkin iç genelge yayımladı.
Belirlenen mükellef grupları için, genelgedeki şartlara uymak şartıyla, kaldırılan işe başlama, adres değişikliği, şube açılışı ve işi bırakma yoklamaları ile mükelleflerin uyum düzeyinin artırılması, uyumsuz mükelleflerin uyumlu mükellefler aleyhine oluşturacağı haksız rekabetin önlenmesi amacıyla yapılacak yoklamalar için yapılması gerekenlere dikkat çekildi.
MADDİ KRİTERLER
Yoklamaların etkinliğini artırmak amacıyla; mükellef grupları, gayri safi iş hasılatları, işçi sayısı, gelir unsurları gibi kriterler dikkate alınarak yoklama yapılacak.
Vergi dairelerindeki verimliliğin artırılması amacıyla şu gruplarda, belirli şartların gerçekleşmesi halinde yoklamalar kaldırıldı:
*Gerçek kişi mükelleflerinin nakliyecilik faaliyetinde bulunup, münhasıran yük ve yolcu taşıyanların; işe başlama, adres değişikliği ve işi bırakma yoklaması
*Yerleşim yeri adresinde serbest meslek faaliyetinde bulunanların işe başlama, adres değişikliği ve işi bırakma yoklaması
*Sermayesi 350 bin TL ve üzerinde olan şirketlerin (imalatçılar hariç) adres değişikliği ve şube açılış yoklaması.
*Gerçek kişi mükelleflerinde ölüm hali sebebiyle işi bırakma yoklaması,
*Tüzel kişilerde tasfiye/iflasın kapanması sebebiyle işi bırakma yoklaması
Söz konusu mükelleflerin işe başlama, adres değişikliği, şube açılışı ve işi bırakma ile ilgili işlemleri ise Vergi Daireleri İşlem Yönergesinde belirtilen hususlar da dikkate alınarak yönergeye göre yapılacak.
MEMURA 15 GÜN SÜRE
GİB tarafından, sektör, mükellef grupları ve diğer maddi unsurlar dikkate alınarak tespit edilen ya da belli süre yoklama veya yoklama yoluyla denetim yapılmamış mükellefler, yoklama yapılmak üzere Elektronik Yoklama Sistemi (EYS) üzerinden vergi dairesi müdürlüklerine iletilecek.
Bu yoklama emirleri ilgili yoklama memurunun ekranına sevk edilecek. Yoklama memuru, bu yoklama veya yoklama yoluyla denetim görevini en geç 15 işgünü içinde tamamlayacak.