enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2176
EURO
37,2970
ALTIN
2.930,26
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
20°C
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C

Önce Büyüme Sonra Enflasyon… / Prof. Dr. Emre Alkin

Önce Büyüme Sonra Enflasyon… / Prof. Dr. Emre Alkin
REKLAM ALANI
05.09.2022
0
A+
A-

Bu sabah enflasyon açıklanacak. Yarın detaylı şekilde tartışacağız. Öncesinde büyümeye bir göz atalım.
Büyüme beklentilerimizi geçen hafta başında aktarmıştık. İkinci çeyrek büyüme rakamları beklentilerimiz doğrultusunda açıklandı. Zaten Nisan-Mayıs-Haziran aylarındaki kapasite kullanım oranları, sanayi üretim rakamları, ciro endeksleri birinci çeyrekte olduğu gibi % 7’nin üzerinde bir büyüme olacağını bize gösteriyordu.
Nihayetinde birinci çeyrekten daha yüksek bir büyüme açıklandı. Buna göre % 7,6 ‘lık büyümenin üretim cephesinden destekçileri şöyle sıralandı:
– Sanayi (%7,8)
– Hizmetler (%18,1)
– Finans (% 26,6)
İkinci çeyrekte % 2,9 gerileyen Tarım ve % 10,9 daralan İnşaat bize gösterdi ki, bu kalemlerdeki fiyat artışları önümüzdeki dönemde devam edecek. Talep değişmezken arzın daralması doğal olarak fiyatlarda yükselişleri getiriyor. Bu arada ülkemizin çok ciddi bir göçe maruz kaldığını da söylememiz lazım. Aynı durum Hitler Almanya’sından kaçanlar sebebiyle İstanbul’da neredeyse 100 yıl önce yaşanmış. Emlak fiyatları ve kiralar astronomik bir hızla artmış. Bugün de bölgedeki kaostan ve yaptırımlardan kaçan Ukraynalı, Rus, Suriyeli, Afgan, İranlı ve diğer ülkelerden gelenlerin istilasına uğramış durumda. Sonuç aynı: Emlak fiyatları sürekli artıyor.

“Harcama Yönünden Milli Gelir…”

Denklemin diğer tarafına geçelim. Çünkü Milli Gelir bir tarafta üretim diğer tarafta tüketim ile denklemleşebiliyor. Tüketim tarafında Hane Halkı Harcamalarının % 22.5 ile oldukça yüksek bir seviyede gerçekleştiğini görüyoruz. Hemen arkasından ihracat % 16,4 ile geliyor. Bu yılın birinci çeyreğinde de hane halkı tüketimi ve ihracat yine başı çekmişti. Onlardan sonra ithalat % 5,8 ile üçüncü sırayı alırken, sermaye oluşumu % 4,7 ve kamu harcamaları da % 2,3 ile büyüme katkıda bulunmuş gözüküyorlar. Esasında sermaye harcamalarında artışın devam etmesi önemli ancak ne kadarının yenileme ve kapasite artışı anlamına gelen makine-teçhizat alımlarına, ne kadarının binalara denk geldiğine bakmak gerekiyor.
Bundan sonraki çeyrek dönemlerin bu kadar neşeli geçmeyeceği açıklanan anketler ve endekslerden anlaşılıyor. Ancak 2022 yılını % 4’ün altında bir büyüme ile bitirmemiz için son iki çeyrekte ekonominin olduğu yerde sayması gerekiyor ki, bana pek mümkün gelmiyor. En kötü şartta % 4 ile 5 arasında bir büyümeyle yılı kapatacağımızı düşünüyorum. Geçen yılın son iki çeyreğindeki yüksek büyümelerin üzerine biraz daha mütevazı rakamların açıklanacağını düşünerek bu öngörüde bulunuyorum.
Yarın sabah TÜFE analizi ile burada olacağım.

REKLAM ALANI