ATSO’DA ÖZBEK-TÜRK DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 30’UNCU YILI BAŞARILAR VE YENİ FIRSATLAR TOPLANTISI
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Özbek-Türk Diplomatik İlişkilerin 30’uncu Yılı Başarılar ve Yeni Fırsatlar Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev’in teşrifleri ile düzenlenen toplantıya ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim ve Din Ateşesi Abdumalik Tuyçiboev, Büyükelçilik İkinci Kâtibi Dilrukh Temiraliev, TOBB Afyonkarahisar Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Mustafa Özkan, ATSO Yönetim Kurulu, Meclis ve Meslek Komiteleri Üyeleri ile iş insanları katıldı.
“HİSARCIKLIOĞLU’NUN LİDERLİĞİNDE GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser şunları söyledi: “Türkiye’de bulunan 365 Oda ve Borsa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun liderliğinde güçlü ekonomi için var gücümüzle çalışıyoruz. Ülkemizle dost ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesinin de çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kurulan Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilk başkanı da Sayın Hisarcıklıoğlu olmuştur. Türk Dünyası’nın sanat ve nezaket ülkesi Özbekistan’ın Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nda yer alması, bizleri ziyadesiyle mutlu etmiştir.”
“İHRACATTAKİ REKORUMUZU YETERLİ BULMUYORUZ”
Afyonkarahisar’ın büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Serteser şunları vurguladı: “Bugünkü toplantımız, malumunuz olduğu üzere Özbek-Türk Diplomatik İlişkilerinin 30’uncu Yılı Başarılar ve Yeni Fırsatlar adını taşıyor. Bu fırsatları hem Türk iş insanlarının, hem de Özbek iş insanlarının değerlendireceğine inanıyorum. Özellikle, ‘Mermerin başkenti’ olarak nitelediğimiz Afyonkarahisarımız, diğer pek çok üründe de kalitesini ispat etmiştir. İlimizde şekerleme, sucuk, pastırma, kiraz, vişne ve patates gibi gıda ürünleri öne çıkmakta; doğaltaş, hayvancılık ve bilhassa yumurtacılık, konveyör bant, toprak sanayi, termal turizm ve teknolojik seracılık önde gelen sektörlerdir. Bunun yanı sıra iki maden suyu fabrikası da yine ilimizde etkin bir şekilde katma değer üretmektedir. Afyonkarahisar, 2021 yılını 380 milyon 795 bin dolarlık ihracat ile kapattı. İlimiz, bu rakamla Cumhuriyet tarihindeki ihracat rekorunu kırdı; ancak bunu yeterli görmüyoruz. Bu toplantımızın da yeni ihracat fırsatları oluşturacağına inanıyorum.”
UYUM ŞEHRİ AFYONKARAHİSAR’DA İKİ ÖNEMLİ PROJE
Afyonkarahisar’ın yöneticilerinin büyük bir birliktelik örneği sergilediğini vurgulayan Serteser, konuşmasına şöyle devam etti:
“Afyonkarahisar il dışından gelen yatırımcının en kolay faaliyet gösterebileceği iller arasında yer alıyor. Sayın Valimiz başta olmak üzere Sayın Milletvekillerimiz, Sayın Belediye Başkanımız, Sayın Rektörlerimiz, Sayın İl Genel Meclisi Başkanımız ve tüm il yöneticilerimiz, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek yatırım ortamının en iyi hâle gelmesini sağlıyor. İl yöneticilerimizin el ele gönül gönüle hizmet yarışında olması, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız olarak bizim de sorumluluğumuzu artırıyor. Ne mutlu ki, Afyonkarahisar’a büyük katma değer sağlayacak, adeta bir üst lige çıkmasını sağlayacak iki büyük projede de yer alıyoruz. Bunlardan bir tanesi, bizim ‘Yeşil OSB’ sloganını kullandığımız Afyonkarahisar Merkez 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’dir. Biz karbon salınımına gelecek ihracat vergisini de dikkate alarak Yeşil OSB’mizin yönetim binasından altyapısına, yatırımcı firmaların fabrikalarından çevre düzenlerine kadar her aşamada Paris İklim Antlaşması ve Yeşil Mutabakat’a uyumlu olmasını planlıyoruz. ATSO hizmet binamızın uluslararası bina ve yapı derecelendirme kuruluşu BREEAM’den aldığı olağanüstü düzeydeki Yeşil Bina Sertifikası’nın benzerini Yeşil OSB’miz için de almayı hedefliyoruz. Tüm çalışmalarımız, tüm hazırlıklarımız bu yönde. İnşallah muvaffak olacağız. Afyonkarahisar’ın ufkunu açacak, TOBB ve Odamız’ın içinde yer aldığı diğer proje ise Afyonkarahisar Sağlık Endüstri Bölgesi olacak. Sağlık Endüstri Bölgemiz’de fizik tedavi, geriatri, wellness, spa ve diğer sağlık hizmetleri en üst düzeyde, konaklamalı olarak verilecek. Sağlık Endüstri Bölgesi’nde ayrıca sağlık endüstrisi ile ilgili üretim yapılacak ve Ar-Ge Merkezleri yer alacak. Her iki projemizde de dost ve kardeş Özbek iş insanlarını görmek, bizleri mutlu edecektir.”
“AYNI HİLAL VE YILDIZIN ALTINDA TEK SES”
Türkiye ile Özbekistan arasında büyük bir gönül bağı bulunduğunu hatırlatan Serteser, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“Her ne kadar Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 30 yıllık bir süre olarak tanımlansa da, Anadolu ile Özbekistan coğrafyası arasındaki gönül bağı, yüzlerce yıllıktır. Özbekistan coğrafyasında Türk alimlerinin piri Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri, Türk Dili’nin piri Kaşgarlı Mahmut, siyaset biliminin piri Yusuf Has Hacib ve daha sayamadığımız birçok önemli şahsiyet yaşamış ve günümüze iz bırakmıştır. Türkiye ve Özbekistan, aynı hilal ve yıldızın altında vücut bulan tek ses, tek nefestir. Bu bağlamda Türkiye ile Özbekistan arasındaki kadim dostluğun bugünkü toplantımız ile pekişeceğine gönülden inanıyorum. Bu toplantıdaki amacımızı, bir Özbek Atasözü ile özetlemek isterim: Bir kishi ko’prik quradi, ming kishi o’tadi. Yani, bir adam köprü kurar, bin adam üzerinden geçer. Bugün bir köprü kuruyoruz; inşallah her iki ülkedeki iş insanları bu köprüyü kullanacak ve ikili ilişkilerimiz çok daha fazla hâle gelecek. Sözlerime son verirken, bu toplantıya katılımınız dolayısıyla size teşekkürlerimi sunuyor; gelecek hafta kutlayacağımız Nevruz Bayramı’nın da şimdiden hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
2 BİNİN ÜZERİNDE TÜRK ŞİRKETİ VAR
Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev, ise Özbekistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. 4 Mart 1992’de iki ülke arasında ilk anlaşmanın yapıldığına dikkat çeken Azamhocayev şunları belirtti: “Beş yıl önce Özbekistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, 1 milyar dolar civarındaydı. 2021 yılı sonunda bu rakam 3 milyar 600 milyon dolara ulaştı. Sadece 2021 yılında Özbekistan’da 400’den fazla Türk sermayeli şirket kurulmuştur. Hali hazırda Özbekistan’daki Türk şirketlerin sayısı toplamda 2 binin üzerindedir. Ülkemizdeki şirketler arasında Türkiye, Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin ardından 3’üncü sırada yer alıyor.”
İLK ZİYARET HİSARCIKLIOĞLU’NA
Azamhocayev konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yılki ziyaretlerimize Adana’dan başladık. İl önce Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret ettik. Sayın Başkan ile istişare ettik, Adana’ya, Mersin’e, Antalya’ya, Isparta’ya ve Afyonkarahisar’a gitmek istediğimizi söyledik. Sayın Başkanımız çok sevindiler. Bir konuyu daha belirtmek isterim: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin Taşkent Şubesi’ni açmış durumdayız. Sayın Cumhurbaşkanımız, muhteşem bir binayı TOBB ETÜ’ye tahsis ettiler. İki senedir eğitim ve öğretim devam etmektedir. Taşkent’in en güzel, en ileri elen üniversitelerinden birisidir.”
“TÜRKİYE SAĞOLSUN”
Azamhocayev, Türkiye Cumhuriyeti’nin Özbekler’e her zaman yuva olduğuna dikkat çekerek ‘Türkiye sağolsun’ temennisi ile sözlerini noktaladı. Azamhocayev’in ardından Özbekistan’ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim ve Din Ateşesi Abdumalik Tuyçiboev, Özbekistan’daki yatırım fırsatları hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Toplantı, soru-cevap bölümü ile sona erdi.
TOPLANTIDAN ÖNCE ZİYARET
Özbekistan’ın Ankara Büyükelçisi Alişer Azamhocayev ve beraberindeki heyet, toplantıdan önce Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası’nda makam ziyareti gerçekleştirdi. Azamhocayev, ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, Yönetim Kurulu Üyeleri Akif İşbilir, Ahmet Anlıak, Hacı Sait Evrenkaya, Hayrettin Güzbey ve Yücel Albay ile sohbet etti.
Toplantıyı https://www.youtube.com/watch?v=a_b3EzaW2V0 bağlantısından izleyebilirsiniz.