enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,5560
EURO
37,0448
ALTIN
3.096,48
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C

Reklam’da dikkat çekmek (etki) eskisi gibi değil! / Sefa Karahan

Reklam’da dikkat çekmek (etki) eskisi gibi değil! / Sefa Karahan
REKLAM ALANI
A+
A-

Bildiğimiz kesin bir şey var ki dünya üzerinde bulunan her şey bir mesaj veriyor. Biz de bu mesajlarla onları etiketleyip beynimizin kütüphane odalarına kaldırıyoruz. Üniversite’deki öğrenci arkadaşlara yaptığım “Hayatın Kendisi Reklam” sunumunda söylediğim gibi; nasıl ki bir tavus kuşu kanatlarını açıp, yüksek sesle bağırıp arzı reklam ediyorsa, hepimiz de öne çıkan özelliklerimizi göstermeyi veya insanlar tarafından bahsedilmesini isteriz. Tabi ki dikkat çekmeyi biliyorsak.
REKLAMDA NASIL DİKKAT ÇEKİYORUZ?
Aslında reklamcılar olağanüstü bir şekilde psikolojiyi de takip eden insanlar. Çünkü, toplumların algılama biçimine göre reklam üretip markaların hedef kitlelerinin dikkatini çekmeyi başarmak istiyorlar. Bu da psikoloji bilmekten geçiyor. Yani ‘bugün insanlara ne dersek dönüp bizi dikkatlerini verirler?’e kafa patlatmak reklamcıların işi olsa gerek.
Geçmişte olduğu gibi reklam hala ünlü bir insanı, toplumun dikkat ettiği her türlü olayı kullanmaya devam ediyor. Ya da Türkiye için cingıllı reklamlarla dikkat çekmeye çalışıyor. Sanırım Türk insanının yüzyıllardan bu yana getirdiği işitsel durumdan mıdır sesli logo çok fazlasıyla kullanılıyor dikkat çekmek için. Hoş bu zaten düz bir mantık sonuçta insanlar nereye bakıyorsa reklam da oraya doğru dönmek durumunda. Yine de eski yıldızları kesip kesip kullandığımız bugünlerde uzun soluklu olarak ne Tarkan’ın, ne de artık Cem Yılmaz’ın reklamlarda dikkat çekebileceğini düşünmüyorum.
PEKİ BUGÜN DURUM NASIL?
Dijital efekt bir hayat yaşadığımız ve meta kavramıyla tanışan medya ve mecralar geçmişteki gibi TV, gazete, dergi, radyo gibi değil bireylerin üzerinden yaşıyor. Açıkçası medya milyonlarca parçaya bölünmüş durumda. Çünkü her bir insan medya halini almak için azimle dijitale içerik üretiyor. Kimisi yemek yapıyor, kimisi yerde yuvarlanıp TİKTOK çekiyor, kimisi köpeğini eğitip adına sosyal medya hesapları açıyor. Tüm mesele dikkat çekmek. Neyseki artık mecramız insanın beyni olmuş durumda. Haliyle beyine seslenebilmek için de en fazlasıyla insanlara deneyim ve yanında durum alacağı hizmetin faydalarını anlatarak dikkatlerini çekmeliyiz. Çünkü insan artık hayatın merkezinde olduğunun oldukça farkında.
HEP DAHA FAZLASINI İSTİYORUZ
Bugün dijitalin etkisiyle de hedef kitle deyimi yok olmuş ve bireylerin hedef olduğu bir döneme girmiş bulunmaktayız. Yani her bir insanı ayrı olarak hedeflememiz gerekiyor. Bunu yapabilmenin yolu da her insanın eline akıllı cep telefonları verip buradan insanlara derdinizi anlatarak dikkat çekmelerini sağlamak. Bunu insanın kendisinin fiziki olarak yapabilmesi mümkün görünmediğinden dolayı yapay zekalı optimizasyon reklamlarıyla insanın sabah erken uyanmasından tutun, gece yatmasına kadar iletişim yapma fırsatını değerlendirmek gerekiyor.
BUGÜNLERDE NASIL DİKKAT ÇEKEBİLİRİZ?
Yaşam amacınızı bulmadan artık dikkat çekemeyiz. Bu insan için de, şirket için de, devletler için de geçerli. Türkiye dahi yaşam amacını bulmalı. Neden varız? (ikigai felsefesini öneriyorum)
Hedefleri saptamalıyız. Neden sorusuna verdiğimiz cevaplar önemli. Nasıl sorusuna cevaplar da ondan da önemli.
Dijital mecrada yukarda bahsettiklerim sahiplenilmeli. (neyi iyi yapıyorsanız bunu sahiplenip anlatın)
Yaptığınız her bir dijital reklam iletişimin sahada da insanlara dokunmasını amaçlayın. Örnek: Ajansımızın Yeni değilse, eskidir! sloganını birçok kişi karşılaştığımızda direk bana söyledi. Ayrıca ne demek istediğimizi anladıklarını duyunca da mutlu oldum.
İlk dijital iletişim zamanlarında #yay hashtag’iyle önemli olanları yayardık. Bugün artık bunu duyabilecek insan sayısı çok az. Haliyle siz #yayılın. Influencer kullanın, bir konuda uzman kişiden destek alın, filmler, videolar yapın, bunlara dijital medya planıyla yayınlayın, reklamda eski ünlü kullanmayın, yeni ünlüler keşfedin, farklı olun. Açıkcası Trendyol ve Hepsiburada reklamlarını birbirine karıştırıyorum. Aynı marka gibi duruyorlar.
Kendi alanınızla ilgili olarak birçok yere yorumlar yazın. Dokunuzu ve izinizi bırakmış olursunuz. Örnek: Yazdığım bir yazımı bir çalışanım dijital pazarlama eğitimi alırken örnek olarak gösterilmiş. Heyecanla gelip anlatmıştı.
Video çekin, dijitalin nimetlerinden ve tekniklerinden faydalanacak şekilde insanların gözünün önünde olun. Artık videosuz bir hayat olmayacak. Hatta bence okumaktansa, neredeyse izleyeceğiz artık diyeceğimiz bir dönemin içindeyiz.
Susmayın ve parlayın. Sükut altındı bugün gümüş diyebilirim Çünkü insanlar sessiz durduğunuz müddetçe ne sattığınız ürünü ne de sizi tercih edeceklerdir.
Samimi olun, şeffaf olun. Birçok marka sosyal medyada yabancı gibi duruyor. Halbuki dijital ve gerçekler artık insanlar tarafından hızlı bir şekilde yayılıyor. Şeffaf olmaktan başka çaremizin olmadığı dönemdeyiz.
İşin özüne bakalım ki, bugünün insanı kendi derdini anlatabilmek için oldukça çabalaması gerektiği bir dönemdeyiz. Yani daha fazla parlamalı, daha fazla akıllıca söylemeli, daha fazla kendini geliştirmeli dönemlerindeyiz.
Dikkatinizi çekmek isterim; bugünlerde, gözden uzak olan, gönülden de uzak oluyor.

https://www.linkedin.com/pulse/reklamda-dikkat-%C3%A7ekmek-etki-eskisi-gibi-de%C4%9Fil-sefa-karahan/

REKLAM ALANI