Başarılı markalar, kendilerini belirli bir özellikleriyle akılda tutmayı başarır. Satın alırken insanları cezbeden bu özellik, markanın benzersizliğini yansıtır. Ancak, markaların akılda kalıcı olması için sürekli olarak bu ana özellik üzerine geliştirici yenilikler yapmaları gerekir.
Peki, hangi markalar hangi özellikleriyle akılda kalmayı başarmışlardır?
Mesela
Tesla, “teknolojik üstünlüğüyle,” Dyson ise “yenilikçiliğiyle” öne çıkar.
Pirelli lastikleri “dayanıklılığıyla” bilinirken, Michelin lastikleri “en yumuşak” olduğu hikayesiyle müşterilerin ilgisini çeker.
Rolex saatleri, “statü sembolü” olarak pazarlanırken, Mercedes “prestij/protokol” aracı olarak konumlandırılır.
“Hız ve performans” dediğimizde akla ilk BMW gelirken, “en uygun fiyatlı iyi” ürünlerden bahsedildiğinde ise Hyundai’nin adı geçer. Google, “bilgiyi küreselleştirmede” öncü bir rol oynayarak insanların zihninde bu özelliği yerleştirmeyi hedeflerken, ülkemizin önde gelen perakende firmalarından BİM, “uygun fiyatlı ancak kaliteli” ürünler sunma konusundaki başarısıyla tanınır.
CNN dediğimizde “haber” akla gelirken, Fedex“ ise 24 saatte teslim” garantisiyle bilinir. Pegasus, “herkesin hava yolu” olma hedefi doğrultusunda önemli bir rol üstlenmiş ve hava yolu taşımacılığını ülkemizi de önemli ölçüde geliştirmiştir.
Apple ürünleri, “sorunsuz kullanımıyla” tanınırken, McDonald’s ise “hızlı ve pratik” servisiyle sektörün karakterini belirlemiştir.
Getir, “evinize 10 dakikada teslim” sloganıyla müşterilerine hizmet sunarken, Domino’s, “zamanında teslim edemezsek para iade” garantisiyle marka olmuştur.”
Evet, bu markalar, belirledikleri ve yatırım yaptıkları bu özellikleri zihinlere yerleştirerek başarılı olmuşlardır.
Sonuç olarak, tekrar satın almak, çoğunlukla ürünle ilgili değil, verilen hizmetin içeriğiyle ilgilidir.
Büyüyen veya büyüme yolunda olan firmalar, “bir becerilerini” çok iyi yapmaya ve geliştirmeye odaklanarak bunu ana özellik haline getirmişlerdir. Ve müşteriyle kurduğu ilişkide bu özelliğiyle bir şekilde güven oluşturmayı da başarmışlardır. .
Görüldüğü gibi, siz de marka olabilmeyi başaranlar dünyasında olmak istiyorsanız, en iyi yaptığınız bir özelliğinize yatırım yapın ve bunu bir hikâyeye dönüştürerek müşterinin aklına yerleştirmeye çalışın.
(Tam bu noktada her şirketin öne çıkan özelliğini bulmaları o kadar da kolay değildir. Çünkü bu özellik genellikle şirket içinde gömülü kalır ve dışarıya yeterince iletilmez. İşte burada devreye inovasyon koçluğu giriyor… Unutmayın, marka olma sanatı, en iyi yaptığınız özelliği keşfetmekle başlar ve onu dünyaya anlatmakla devam eder)
Peki, siz hangi özelliğiniz ile akılda kalmayı düşünüyorsunuz?