Artırılmış Gerçeklik özetle bilgisayar tarafından üretilebilen (ses, video, grafik veya GPS verileri) duygusal girdi ile artırılıp canlandırılan elemanların fiziksel ve gerçek dünya ortamında birleştirilmesiyle oluşturulan yeni bir algı ortamıdır. Artırılmış gerçeklikle birlikte insan duyularına yönelik hislerini harekete geçirici veriler bilgisayar ile modifiye edilip zenginleştirilir ve ortaya çıkan yeni gerçeklik kullanıcının algısına sunulur.
Sanal ile gerçeğin buluşturan yatırımlar
Artırılmış Gerçeklik mevcut sistemde henüz yeteri kadar günlük hayat akışında yer almıyor olsa da ilerleyen dönemlerde şirketlerin karar verme ve iş yapış şekillerinde büyük değişikliklere neden olacağını söylemek mümkün.
Endüstriyel tasarım, paketleme ve pazarlama, mekansal etkileşim, inovatif ürünler, Artırılmış Gerçeklik’in başlıca kullanım alanları olacağını gösteriyor. Mobil cihazlarda Artırılmış Gerçeklik’in kullanım oranının arttığını ve bu artığın hızla artmaya devam edeceğini görülüyor. Bu anlamda Apple ve Google, AR’ın kullanımına yönelik yazılımlar geliştirmeye devam ediyor.
Artırılmış Gerçeklik için keşif devam ediyor
Yazılım ve teknoloji firması Dijital Gen Kurucusu Sercan Kasım şunları belirtti: “Teknolojinin bu denli gelişerek yaş farkı gözetmeksizin herkesin Metaverse gibi sanal dünyaları konuşuyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum. Artırılmış Gerçeklik’in uzun yıllar gündemden düşmeyeceği şüphesiz. Ancak tam anlamıyla sanal dünyadan bahsedilebilmesi için kullandığımız mevcut altyapılara ciddi bir yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yatırım imkanı bulan öncü kuruluşlar hızla yol alabilecek. Sürekli kullanım, hızlı veri iletişimi gibi kilit konularda çözümlerin sunulması halinde Artırılmış Gerçeklik günlük hayatımızı değiştirecek. u anlamda 6G teknolojisinin hayatımıza girişi çok önemli. Metaverse gibi teknolojik yatırımlarla birlikte 6G’nin hayatımıza daha hızlı gireceğine inanıyorum.”