Dünyanın en büyük buğday ihracatçısı Rusya ile beşinci büyük ihracatçısı Ukrayna arasındaki savaş, küresel buğday piyasasını sarstı. Bu yıl 781 milyon ton olacağı tahmin edilen üretim, global talebi karşılayabilecekti. Ancak ihracatın yüzde 29’unu sağlayan iki ülke arasındaki savaş, tedarik ve ulaşım sistemlerini aksattığı için küresel buğday piyasasına darbe vurdu.
Uluslararası Hububat Konseyi (IGC), 2021-2022 sezonu buğday üretiminin bir önceki sezona göre 8 milyon ton artarak 781 milyon tona yükseleceğini tahmin ediyordu. Tüketimin de 12 milyon ton artarak 783 milyon ton olacağını öngörüyordu. Stok miktarının ise 2 milyon ton azalarak 276 milyon tona düşeceği yine öngörüler arasındaydı. Ancak sene başında yapılan bu öngörülerin karşısına Rusya ile Ukrayna arasında yaşanılan savaşın getirdiği tedarik sorunu çıktı.
TARIMDA ZİNCİRLEME ETKİ
Küresel pazara yılda 44 milyon ton buğday tedarik eden Rusya; ihracatta birinci sırada yer alırken, Ukrayna ise 17 milyon ton buğday satışı ile beşinci sırada. İki ülkenin küresel buğday ihracatındaki payının yüzde 29 olması da piyasadaki sarsıntıyı artırıyor. Azak Denizi ve Karadeniz’deki birçok limanın kapalı olması, yaptırımların başlaması, sigorta yapılamaması, lojistik maliyetlerinin yüksek olması ve bazı gemilerin savaş bölgesine yönelik rotaları kullanmayı tercih etmemesi, sorunu daha da ağırlaştırıyor. Uzmanlar, Rusya ve Ukrayna’nın aynı zamanda gübre ve gübre kimyasalları alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasının gübre fiyatlarında da önemli bir baskı oluşturduğuna ve nerdeyse tüm tarım emtialarına yayılan bir maliyet artışına sebep olduğuna dikkat çekiyor.
https://www.itohaber.com/…/savas_bugdayda_ongoruleri…