Yeni teknolojiler ve değişen müşteri beklentileri sigorta sektörünü hiç olmadığı kadar hızlı bir değişime zorluyor. Amazon, Uber ve Airbnb gibi firmalarla etkileşimleri neticesinde müşteriler daha fazla seçenek, daha fazla esneklik ve kendi gözlerinden iletişim kurulmasını bekliyor.
KPMG, ‘Otomatikleşmiş Sigortacı’ raporunda, günümüzde bir iş zorunluluğu haline gelen ‘akıllı otomasyon’ sürecinin firmalara sağlayacağı avantajları sıraladı.
Akıllı otomasyon sadece sigortacıların müşterinin bekleme sürelerini iyileştirmesini ya da nitelikli elemanlarını önemli görevlere yönlendirmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda hizmet kalitesini, denetlenebilirliği ve çalışan memnuniyetini de artırıyor.
Yöneticiler endişeli
KPMG’nin yaptığı son CEO Outlook araştırması, sigorta sektörü yöneticilerinin teknolojik değişimden dolayı endişeli olduklarını ortaya koymuştu. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 86’sı, akıllı otomasyonu sektörlerinde kısıtlı şekilde denediklerini belirtmişti. Yaşanan değişimin farkında olmalarına karşın sigorta yöneticilerinin çok az bir bölümü, şirketlerini akıllı otomasyona tam olarak açtıklarını kaydetmişti.
İş gücü nasıl etkilenir?
KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, sigortacılıkta robotik otomasyon stratejisinin insan iş gücü üzerindeki olası etkileri düşünülerek planlanması gerektiğini vurguladı. Cantürk, “Değişimin büyük işten çıkarmalara neden olacağı temelsiz bir endişe, ancak şirketler böylesi bir değişiminin organizasyon yapılarını nasıl etkileyeceğini iyi anlamalı” diye konuştu. Cantürk, akıllı otomasyonun küçük ölçekte uygulanmasının firmalar üzerinde kısıtlı etkisi olacağını, bunun yerine uzun vadeli faydaları göz önünde alınarak sürecin tüm firmaya yayılması gerektiğini ifade etti.
Raporda akıllı otomasyonun sigorta şirketlerine maliyet tasarrufunun yanı sıra 5 dönüşümsel değer katacağının altını çiziyor: