İstanbul, Afrika’nın yeniden inşası ve ticareti sürecinde önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak. 11-12-13 Kasım’da Pulman Otel’de Uluslararası Afrika Konferansı ve Fuarı düzenlenecek. Afrika’da yarım kalan projelerin, ihtiyaç duyulan ürünlerin ve yeni yatırımların masaya yatırılacağı zirvede, Afrikalı ve Türk şirketler buluşarak, toplam hacim itibarıyla büyük boyutlara ulaşması beklenen iş birliği fırsatları değerlendirilecek. Etkinlikte çok sayıda anlaşmanın imzalanması da bekleniyor.
Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA), günümüzün gündemin en üst sıralarında yer bulan eski kıta Afrika ile Türkiye arasındaki ticareti artırmak için düzenlenen bu önemli etkinliğin ikincisine hazırlanıyor. 11-12-13 Kasım’da İstanbul’da gerçekleşecek AFEX’e (Afrika İş Forumu ve Fuarı) Afrika’nın 40’tan fazla ülkesinden seçilmiş yüzlerce iş insanı katılacak ve Türk şirketleri ile yeni iş bağlantılarını konuşacak.
Zirveyi düzenleyen ve birçok Türk şirketini davet eden AFEX (Afrika İş Forumu ve Fuarı) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Akbulut şunları söyledi; “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da işaret ettiği en az 50 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine bağlıyız. Afrika ülkelerinden artık istikrar var. Türk şirketlerine açık davette bulunuyoruz. Sömürgeci ülkelerin eski defterlerini kapatalım ve birlikte yeni kazanımlara imza atalım. Pek çok teşvikin eşliğinde dost ve kardeş Afrika ülkelerinin bizden beklentileri büyük. Afrika ülkelerinde ticaretle ilgilenen iş insanları önümüzdeki dönemde Türk şirketleriyle iş birliği yapmak için harekete geçti. Özellikle Türk şirketlerinin ürünlerini talep eden 40’tan fazla Afrika ülkesinden 600 iş insanı; başta sanayi, tarım, müteahhitlik, ticaret ve turizm sektörleri olmak üzere görüşmeler yapmak için geliyor.”
TABA Başkanı Fatih Akbulut, Afrika ekonomisine katkı ve Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi için bugüne kadar 200’den fazla etkinlik yaptıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Artık bu etkinliklere yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. İlişkilerimiz yeni ufuklara yelken açmalı. Afrika ile en doğru ilişkiyi ülke olarak biz kuruyoruz. Kazan kazan temelinde şekillenen bu ilişkiyi AFEX’te taçlandırmak için elimizden geleni yapmaktayız.”
Afrika’nın coğrafi, tarihsel ve kültürel açıdan ülkemiz için çok önemli bir ticari ortak olduğunu söyleyen Fatih Akbulut şu çağrıyı yaptı; “TABA olarak amacımız, Türkiye ve Afrika arasında hakka ve hukuka dayalı, dostane ve sürdürülebilir bir gelişim ortamının oluşturulmasına katkı sağlamak ve böylece ülkemizin bu pazardaki potansiyel ihracat hacmine ulaşmasını hızlandırmak. Bu nedenle Türk iş insanları için çok büyük bir fırsat sunuyoruz. Gelin bu fırsatı değerlendirin.”
Akbulut konuşmasını şöyle tamamladı; “Bu etkinlik, diyalogu kolaylaştırmayı; bağlantılar oluşturmayı, Türkiye ve Afrika arasındaki iş ortamını daha da geliştirecek ilişkileri teşvik etmeyi amaçlıyor. Türkiye dışında, Asya, Amerika ve Avrupa ülkelerinden ticaret insanları da yine Afrika ile iş yapmak için etkinliğimize katılım gösterecekler. Bu etkinlikte, Türkiye ile Afrika arasındaki ticari potansiyel, yatırım fırsatları ve iş birliği imkanları değerlendirilecek. Bu etkinlik sayesinde, Türk iş adamları ve yatırımcılar, 64 farklı destinasyona uçuşla Afrika kıtasına kolayca erişebilen İstanbul’da, Afrika’dan gelen önemli iş insanları ile buluşma ve müstakbel iş ortaklarıyla tanışma fırsatı bulacaklar.”
1 – İnşaat
2- Mobilya
3- Otomobil ve yedek parça, lityum pil imalatı
4- İlaç endüstrisi ve hastaneler, tıbbi ekipman ve malzeme yatırımları
5- Yenilenebilir enerji yatırımları (Güneş ve Rüzgar)
6- Eğitim
7- Yabancı öğrencilerin eğitimi alanında yatırımlar
8- Otomobil ve yedek parça, lityum pil imalatı
9- Sağlık
10- Makina Sanayi
11- Gıda ve hızlı tüketim ürünleri
12- Tekstil
13- Tarımsal alanda yatırımlar
a) Kümes hayvanı üretimi
b) Modern tarım
c) Canlı balık üretimi
d) Besi buzağıları ve besi koyunları
e) Domates tarımı ve konserve
f) Atık geri dönüşümü
14- Bankacılık ve Kredilendirme Alanında Yatırım
15- Petrokimya yatırımları
16- Elektrikli cihazların imalatı
17- Otel ve restoran yatırımları
18- Demir ve alüminyum endüstrisi
19- Çimento, mermer, fayans, seramik ve sıhhi tesisat üretimi
20- Araç ve otobüs kiralama hizmetleri
21- Gemi ve denizcilik yatırımları
22- Kablo, transformatörler, devre kesici, sayaç ve su pompaları üretimine yatırım.