Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı fuarları arasında gösterilen Konya Tarım Fuarı, 8-12 Mart 2022 tarihlerinde on sekizinci kez tarım sektörünü bir araya getirmeye hazırlanıyor. Sektörün ihracat rakamlarına çok önemli bir katkı sağlamayı hedefleyen fuar, tüm hazırlıklarını tamamladı.
Tarım, her geçen gün önemini arttıran ve ülkemizin stratejik sektörlerinden biri olarak başı çekiyor. Özellikle tarımsal mekanizasyon anlamında dünyayla yarışan bir potansiyel sergileyen Türk tarım makineleri, ihracat çıtasını yükseklere çıkarıyor. Buradan yıllardır başarıyla düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olma unvanını elinde bulunduran Konya Tarım Fuarı, 8-12 Mart 2022 tarihlerinde Konya Ticaret Odası – Tüyap Konya Uluslararası Fuar Merkezi’nde on sekizinci kez tarım profesyonellerini ağırlayacak.
Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı adıyla da bilinen Konya Tarım Fuarı, Tüyap Konya Fuarcılık tarafından Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) iş birliğiyle düzenlenecek. Fuar; Tarım ve Orman Bakanlığı, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA), T.C. Konya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Pankobirlik, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, MÜSİAD Konya Şubesi, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve KOSGEB tarafından destekleniyor.
Türkiye’nin en büyük fuarı
Konya Tarım Fuarı ile ilgili 2 Mart Çarşamba günü Dedeman Otel Konya’da Tüyap Konya Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve fuar paydaşlarının katılımlarıyla basın toplantısı düzenlendi. Fuarın basın toplantısında konuşan Tüyap Konya Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü şunları söyledi: “Konya Tarım Fuarı vesilesiyle yeniden sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüyap Fuarcılık Grubu olarak tarım fuarlarımızı açmaya devam ediyoruz, bu sene düzenleyeceğimiz ilk tarım fuarımız ‘Özlem Bitiyor’ sloganıyla 8 Mart’ta Konya’da başlayacak. Konya Tarım Fuarı gerek katılımcısı, gerek profesyonel ziyaretçisi ve gerekse de sergileme alanının genişliğiyle Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olarak karşımıza çıkıyor. Fuarımıza bu yıl 20 ülkeden 461 firma ve firma temsilciliği katılıyor, 96.000 metrekarelik alanda sektördeki en yeni ürünlerini sergileyecekler. Yine fuarda 116 ülkeden ve ülkemizin 75 şehrinden on binlerce ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda tarım sektörünün en prestijli fuarına imza atmaktan gurur duyuyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki verileri göz önünde bulundurduğumuzda tarım sektörünün yıllık ihracatına fuarımız aracılığıyla yüzde 20 oranında katkı sağlıyoruz. Bu sene de özellikle Tüyap’ın Kuzey Makedonya, Gürcistan, Rusya ve İran’da olmak üzere 4 ülkede bulunan yurt dışı ofisleri ile beraber gerçekleştirdiğimiz önemli pazarlama faaliyetleri sayesinde binlerce yabancı iş insanını şehrimizde ağırlayacağız. Böylece fuar alanımızdaki katılımcılarımızın yanı sıra Konya’daki esnaflarımızın da yüzünü güldürecek bir döviz girdisi sağlayacağız. Tüm şehrin heyecanla beklediği Konya Tarım Fuarı’nın şimdiden bereketli olmasını temenni ediyor, iş birlikçi ve destekçi kurumlarımızın hepsine teşekkür ediyorum.”
Sektörün dünya çapında buluşma noktası
Basın toplantısında söz alan Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk ise şunları ifade etti: “İki yıllık aradan sonra Konya Tarım Fuarı’nı bu sene ayrı bir heyecanla gerçekleştiriyoruz. Fuarımız, sektörün dünya çapında buluşma noktası olması özelliğini devam ettirecektir. Bu sene de fuar kapsamında düzenleyeceğimiz uluslararası B2B organizasyonu, fuarımızın marka değerini yükselterek iş ve ticaret için fuarımızı tercih eden herkesin kazancını artıracaktır. 2021 yılında Konya, tarım makinaları ve aletleri sektöründe 158,8 milyon dolar ihracat yaptı. Konya, sektörde yüzde 24,6 artış ile 527 milyon 705 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 18. Konya Tarım Fuarı’nın şehrimizin 2022 yılı ihracat rakamlarına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Konya’nın 3 milyar dolar seviyesine getirdiğimiz ihracatında yeni hedeflerimizi gerçekleştirmek için fuarcılık sektörümüzde her türlü çalışmayı Konya Ticaret Odası olarak tüm kurumlarımızla ve firmalarımızla iş birliği içinde yapmaya devam edeceğiz.”
Tarım makineleri endüstrisi hız kesmiyor
Türk tarım makinelerinin rekora koştuğunu toplantı esnasında basın mensuplarına aktaran TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal şöyle konuştu: “Toplam üretim değerinden ihracata, yarattığı katma değerden, çalışan sayısına kadar makine imalat sanayindeki 22 alt sektör arasında ilk sıralarda yer alan Türk tarım makineleri endüstrisi, gelişimini ara vermeden sürdürmeye devam etmektedir. 2021 yılında yaklaşık 1,5 milyar dolar seviyesinde bir tarım makineleri ihracatı gerçekleştiren ve 600 milyon dolar seviyesinde dış ticaret fazlası veren endüstrimiz her tarım fuarında olduğu gibi bu fuarda da lokomotif bir rol üstlenmiş olup, üyelerimiz ve sektörümüz fuar alanının yüzde 90’ından fazlasını doldurmuştur. 2 milyar dolar ihracat bandını zorlayan sektörümüz, sahip olduğu rekabetçi fiyat kalite avantajını ülkemiz ve dünya çiftçilerine gösterebilmek amacıyla Konya Tarım Fuarı’na ayrı bir önem vermektedir. Bu vesile ile fuar süresince özellikle uluslararası kapsamda yeni iş bağlantılarının yapılacağına dair umudumuzun yüksek olduğunu belirtmek isterim.”
Ticaret için önce sağlık
Pandemi tedbirlerini kesintisiz sürdüren Tüyap, Konya Tarım Fuarı’nda da katılımcı ve ziyaretçilerinin sağlığını korumak için aldığı tedbirleri titizlikle uygulayacak. Yeni dönemin hassasiyetlerine uygun olarak tüm önlemler alındı. Hijyen uygulamaları, ateş ölçümü, sosyal mesafeye uygun ortak alanlar, havalandırma sistemlerindeki iyileştirmeler fuar alanında devam edecek. HES kodu kontrolü ile katılımcı ve ziyaretçiler fuar alanına kabul edilecek. Katılımcılar ve ziyaretçiler MyTüyap mobil uygulaması üzerinden fuar davetiyesi alabilecek. Fuar yaka kartını oluşturarak fuar alanına hiçbir ekstra baskılı karta ihtiyaç duymadan mobil uygulamadaki QR kodu okutarak temassız bir şekilde giriş yapabilecekler.