Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da yer alan “derin” teknoloji girişimcileri ile iş dünyasından firma temsilcilerinin bir araya geldiği “Açık Kapı: İş Dünyası ile Buluşma” etkinliklerinin beşincisi düzenlendi. Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan ile Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu’nun ev sahipliğindeki programda, 5 girişim ve 3 Ar-Ge firması İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerine sunum gerçekleştirdi.
Program açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Teknopark İstanbul’un, ulusal ve uluslararası önemli teknoloji firmalarının yer almak istediği küresel çapta bir merkez haline geldiğini söyledi. 2014’te 68 bin 513 metrekare kapalı alanı olan Teknopark İstanbul’un bu yıl 387 bin 46 metrekareye ulaştığını ifade eden Avdagiç, 2014’te 86 olan Ar-Ge firma sayısının 416’ya, bin 526 olan Ar-Ge mühendisi sayısının ise 8 bin 374’e çıktığını vurguladı. Proje sayısında da 2 bin 823 rakamına ulaştıklarını kaydeden, Avdagiç, “Yüzde 100 doluluk oranıyla ve seçkin firmalarımızla ödül almadan geride bıraktığımız bir yıl olmadı. Gelirimiz 2022’de 9,5 milyar liraya, ihracatımız ise 381,5 milyon dolara ulaştı” dedi.
Teknopark İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Yerebakan da yaptığı konuşmada, programın amacının firmaların yenilikçi projelerinin İTO Meclis Üyelerine anlatılması olduğunu söyledi. Beyin göçünün önüne geçmeye çalıştıklarını vurgulayan Yerebakan şunları söyledi; “Teknoparkımızda bulunan şirketlere yatırımların arttığını görüyoruz. Dünyada yeni projelendirilen bir ürünün, bu merkezde testini yapıyoruz. Bu da dünyadaki trendleri takip etmediğimizi, dünyanın bizi takip ettiğini gösteriyor. Dünyada sadece 3 merkezde üretilen grafen, Teknopark İstanbul’da da üretiliyor.”
Konuşmasında 2023’te Türk savunma sanayiinin ana oyuncularının teknoloji merkezlerinde olacağını kaydeden Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu ise, 2014 yılında 218 olan kuluçka merkezine başvuru sayısının 2022’de 4 kat arttığına dikkat çekti. Topçu şunları ifade etti; “Son bir yılda 14 girişimcimiz, 2,7 milyar TL değerleme ile 750 milyon TL yatırım aldı. MİLGEM, DASAŞ Albatros İHA, SSB& BMC Altay Tankı, Delta V- Tesor Hibrit Roket Motoru, TÜRKSAT 6A ve TUSAŞ Milli Muharip Uçağı, bu merkezden çıkan savunma sanayii ürünleri. Buradaki orta ölçekli girişimlerin de büyük projelere dahil olma şansı oluyor.”
Etkinlikte girişimci firmalar olarak Lugath, Scalar Vision, Optiyol, Lightway ve Umayana, AR-GE firmaları olarak ise BMC Motor, Altınay ve RS Research sunum gerçekleştirdi.