Gelişen sanayileşme, üretim ve tüketim yapısının değişmesi, nüfus artışı ve kentleşme gibi birçok etken iklim değişikliğini arttırmakta. Bu, doğal kaynakların da hızla tüketilmesine neden oluyor.
Dünya genelinde her 10 kişiden altısının 2050 yılına kadar düzenli su erişiminden yoksun olması bekleniyor. Hal böyle olunca sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim modelleri öne çıkıyor.
Bu kapsamda suyun en çok kullanıldığı sektörlerin başında gelen tekstilde de AR-GE çalışmaları hız kazanıyor. BTC Bilgi Teknolojileri dijital baskı makineleri konusunda büyük bir tecrübeye sahip olan İspanyol Kerajet firmasıyla önemli bir iş birliği yaptı. KERATEX SINGLEPASS ve MULTİPAS baskı makineleri ile
sektöre yeni bir soluk kazandırdı. Türkiye ve Dünya’da bir ilk olan inovasyon harikası makinalar geleneksel üretime göre yüzde 90 su tasarrufu sağlıyor.
Nüfus artışı, şehirleşme, sanayileşme, teknoloji ve üretim tüketim dengesinin değişmesi, doğal kaynakların hızla tükenmesi ve iklim değişikliğini beraberinde getiriyor. Nitekim Türkiye nüfusunun 2030 yılında 100 milyona ulaşacağı ve kişi başına düşen su miktarının bin 120 m3’e gerileyeceği öngörülüyor. Bu öngörüler, Türkiye’nin “su fakiri” olma yolunda ilerlediğine işaret ediyor. Hal böyle olunca yaşam için tehdit oluşturan bu durum sürdürülebilirlik kavramını da ön plana çıkıyor. Tarımsal üretim, enerji üretimi, endüstri veya imalat olsun, büyümenin kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılması için Ar- ge faaliyetlerine ağırlık veriyor.
Geleneksel Üretim 1 Kilogram Kumaşa 150 Litre Su Tüketiyor
BTC Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Nurten Ergün, sürdürülebilir çevreci üretim taleplerinin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Ergün şunları söyledi:
“Biz de bu sorumluluk bilinci ile hareket ederek kullanıma sunduğumuz iki dijital baskı makinesi, üreticiye ve çevreye büyük avantajlar sağlıyor. Bu yöntem ile baskı sonrasında yıkama gerekmediğinden geleneksel üretimle kıyasladığından büyük su tasarrufu sağlıyor.
Örneğin geleneksel reaktif baskıda 1 kilogram kumaş için 150 litreye yakın su tüketiyor. Türkiye’de ve dünyada öncü olan bu makineler ile su kullanımını yüzde 90 azaltıyor. Bu inovasyon harikası ürünler, düşük üretim hızı, sınırlı renk alanı gibi dezavantajları yok ediyor. Ve, sınırlı sayıda renkle, milyon renge kadar ulaşabiliyor.”