enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2665
EURO
37,4257
ALTIN
2.918,81
BIST
8.741,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
17°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C

Titanyumdan 3D gitar

Titanyumdan 3D gitar
REKLAM ALANI
29.04.2019
0
A+
A-
3D baskı teknolojisi hiç ummadığımız alanlarda boy göstermeye başladı. Bu hızla giderse hayatımızdaki hemen her şey basılabilir hale gelecek. Malzeme teknolojisinde uzmanlaşmış İsveçli mühendislik firması Sandvik, 3D baskı ile ana malzemesi titanyum olan son derece dayanıklı bir gitar üretti. Rock müzik konserlerinin alamet-i farikalarından biri kendilerinden geçen müzisyenlerin gitarlarını kırdığı anlardır. Gözünüzün önüne müziğin ve konser atmosferinin etkisiyle elindeki gitarı sağa sola vurmaya başlayan gitaristler gelmiş olmalı. Peki ya gitarları ahşap yerine titanyumdan yapılmış olsaydı? Böyle bir gitarı aynı kolaylıkla parçalayabilirler miydi?

İngiliz gitar tasarımcısı Andy Holt ve Sandvik’in ortak tasarımı olan 3D baskı titanyum gitar, parçalanmak bir yana, vurulduğu yeri parçalayabilecek dayanıklılıkta. 3D baskı ile gitar üretmek fikri, sıra dışı görünse de sonuç oldukça başarılı. Önce böyle bir gitarı tasarlama fikrinin nasıl ortaya çıktığıyla başlayalım. Sandvik, mühendisliğin sınırlarını zorlarken konserlerinde gitar parçalaması ile meşhur İsveçli rock müzisyeni Yngwie Malmsteen’a meydan okumaya karar vermiş. Hem 3D baskı ile elde edilecek hem iyi ses verecek hem de müzisyenin parçalayamayacağı kadar dayanıklı bir gitar üretme düşüncesi ile yola çıkmış. Gitarın tasarım ve yazılım aşaması oldukça vakit almış. Gitar tasarımcısı Andy Holt’un uzun yıllara dayanan deneyimini teknoloji ile birleştiren Sandvik mühendisleri, gövde için malzeme olarak titanyumu seçmiş; çünkü aradıkları basılabilir, dayanıklı ve hafif malzeme ihtiyacını en iyi karşılayan metal olmuş.

Titanyumun sahip olduğu elverişli dayanıklılık-ağırlık oranı, düşük yoğunluklu hafif ve güçlü bir gitar gövdesi ortaya çıkarmış. Andy Holt’un tecrübesi ise bu 3D baskı eseri kırılmaz gitarın ses performansının tatmin edici olmasını sağlamış. Yani bu 3D baskı gitarın bir müzisyenin aradığı ne varsa hepsine dikkat edilerek üretildiğini söylemek mümkün. Görünümü de gayet güzel, göz alıcı bir gitar. Ortaya rock yıldızlarına yakışır bir model çıktığını söyleyebiliriz. Ve gelelim hikâyenin Yngwie Malmsteen bölümüne. Gitarın tanıtım videosunda gördüğümüz üzere Sandvik’in meydan okumasına karşılık veren müzisyen, bugüne kadar konserlerinde yüzlerce gitar parçalamış olma deneyimiyle bu gitarı da parçalayabileceğini düşünmüş ama netice umduğu gibi olmadı. Sandvik, 3D baskı ile gitar üretmekle kalmadı, Yngwie Malmsteen’ın parçalayamayacağı gitarı da üretmiş oldu. Öyle ki, gitar amfilere vurulduğunda parçalanan gitar değil, amfilerdi.

REKLAM ALANI