Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi ile DEİK bir hibrit toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya, Mustafa El-Kazımi, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, DEİK üyeleri ve iki ülke iş adamları katıldı.
Mustafa El-Kazımi, Irak’ta yatırım açısından bakıldığında pek çok bakir alanın olduğunu, Türk firmalarının bu fırsatı değerlendirmesini istediklerini söyledi.
Kazımi konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Irak’ta ciddi deneyimleri olan Türk özel sektörüne, zorlayıcı etkenler olsa da, kapılarımı sonuna kadar açıktır.
Irak Hükümeti olarak yeni beyaz bir sayfa açmak üzere karar aldık. İdari ve yapısal sorunların pek çok yatırımcıyı zor duruma soktuğunu biliyoruz. Bu sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapmaktayız.
Petrole dayalı ekonomiden sektörel çeşitlendirmeye doğru gitmek istiyoruz.
Bunu gerçekleştirmek üzere Türk firmalarına bütün fırsat ortamlarını da
açacağız.
Türkiye’nin yalnızca ekonomi ve ticaret alanında bir ortak olmadığını, Irak için dost ve kardeş bir ülke olduğunu belirtmek isterim.
Irak’ın yeniden imarı için yapılacak yatırımlarda uzaktaki diğer ülkeleri değil
komşu ülke Türkiye’nin yer almasını arzu ediyoruz. Sorunların çözümünde ortak komiteler kurulabileceğini de ifade etmeliyim.”
Sektörel çeşitliliği hedefleyen Irak için Türk özel sektörü hazır
Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Kasım ayı itibari ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin 18,1 milyar dolara dayandığını belirtti.
Turagay konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ticaret hacminin, 20 milyar dolar olarak koyulmuş olan hedefinde üstüne çıkacağına inanıyorum.
Irak ile olan dostane ilişkilerin yanı sıra ekonomi ve ticaret faaliyetlerimizde var.
Türk müteahhitlerinin şimdiye kadar Irak’ta gerçekleştirdiği iş hacmi 27 milyar dolar oldu.
Ve 1.000’in üzerinde projeye imza attık. Irak için Türk özel sektöründe hazır olduğunu belirtmek isterim. Bu iş birliklerinin arttırılabilmesi için de sorunların en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerekli.
İlk atılacak adımların arasında Habur sınır kapısının yanında ikinci bir kapının açılması var. Ve tren yollarının yeniden yapılandırılarak Türkiye’den Bağdat’a olan eski hattın tekrar açılması hususları dikkate alınabilecektir.
Bugün imzalanan ‘Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması’ ile iki ülke iş insanlarının önündeki engeller ortadan kalktı. Diğer önemli anlaşmaların imzalanmasıyla da birçok stratejik proje hayata geçirebilecektir.”