enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2365
EURO
36,9699
ALTIN
2.934,10
BIST
8.873,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C
Pazar Yağmurlu
15°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
14°C

ÜÇ ADIMDA NAKİT AKIŞI YÖNETİMİ

ÜÇ ADIMDA NAKİT AKIŞI YÖNETİMİ
REKLAM ALANI
A+
A-

Günümüzde şirketlerinin en önem verdiği konuların başında yer alan nakit akışı yönetimi, şirketlerin sürdürlebilir performansı ile ömrünü direkt olarak etkiliyor. Doğru planlanmış bir nakit akışı şirketler için finansal süreklilik sağlama imkânı yaratırken nakit akış yönetiminin göz ardı edilmesi ve yanlış iş modelleri şirketleri kısa zamanda iflasa sürükleyebiliyor.

Global ve ulusal firmalara finansal danışmanlık hizmeti veren Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran, “Nakit akışı konusu maalesef ülkemizdeki şirketlerin kanayan yarası durumunda. Henüz bu konuda profesyonel bir destek alma gerekliliğinin farkına varamadık. İç dinamiklerle nakit akışı konusunu çözmeye çalışmak -tabiri caizse alaylı bir refleks göstermek- şirketlere çoğu zaman katma değer sağlamamakla birlikte şirketlerin performansına da çok olumsuz etki yapıyor. Önce bu bilince sahip olmak gerekiyor” dedi.

Fatih Kuran, nakit akışı yönetimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken hususları 3 ana başlıkta topladı:

Ayakları Yere Basan Doğru Tahminler

Nakit akışını yönetmek için öncelikle ileriye dönük tahminler yapmak gerekir. Faaliyet sürecinde yapılacak tahminler içinde her zaman en zoru satış üzerine yapılacak olanlardır. Özellikle oturmamış ve rekabetin yoğun, değişken dinamikleri olan pazarlarda satışların performansına dair tahmin yapmak zordur. Özellikle şirketler, yeni bir ürün sunma veya yeni bir proje içindeyse tahmin yapmak daha da zorlaşır. Başarılı geçmiş dönemlere ilişkin satış verileri, ileriye yönelik tahmin yapmayı kolaylaştıracaktır. Satış veya gelirlerde olduğu gibi giderlerle ilgili de tahminler yapmak gerekir. Satıştakinin tam tersi olarak rekabetin yoğun olduğu çok sayıda alternatif tedarikçinin bulunduğu ortamlarda tahmin yapmak nispeten daha kolaydır. Tedarik edilen mal dövize endeksli ise kur artışlarındaki potansiyel riskler de nakit akışında dikkate alınmalıdır. Aynı zamanda olası maliyet artışlarının satış fiyatlarına hangi nispette ve ne kadar zaman içinde yansıtılabileceği de analiz edilmelidir.

Stres Testi Yapılmalı

Bu aşamada ise şirketlerin finansal edimleri ile ilgili yapması gereken anapara ve faiz ödemelerinin nakit akışına yansıması dikkate alınmalıdır. Nakit fazlası olan şirketler için mevduat ve hazine bonosu faiz gelirleri gibi ekstra finansal gelirler söz konusu olabilir.

Nakdin Doğru Kullanımı

Bütün bu analizlerden sonra şirketin ileriye yönelik nakit fazlası veya açığı olduğu tespit edilecektir. Nakit fazlası var ise atıl paranın nasıl en iyi şekilde değerlendirilebileceği düşünülmelidir. Kısa vadede farklı finansal enstrümanlarda değerlendirilebileceği gibi daha uzun vadede kaynaklar yatırım projelerine de yönlendirilebilir. Şirketler özellikle de kriz dönemlerinde nakdin şirketin can suyu olduğunu ve güvence amaçlı bir miktarının mutlaka elde tutulması gerektiğini unutmamalıdır. Tam tersi nakit açığı olan şirketler ise nakit akış analiz çalışmasını makul bir süre önce yapmışlarsa işler son raddeye gelmeden kaynak ihtiyaçlarını çok daha makul koşullarla planlama ve kullanıma hazır hale getirme imkânına sahip olurlar. Özellikle kriz dönemlerinde nakit akışı yönetimi yapmayan şirket yöneticilerinin durumu sağanak yağışta silicekleri çalışmadan 90 km ile yol almaya çalışan sürücüye benzetilebilir. Önünü göremediği için er ya da geç kaza yapılması kaçınılmazdır.

Ayrıntılı Bilgi: www.dinamo.co/danismanlik/finans/

REKLAM ALANI