Türkiye’de en çok üzerinde durulan pazarlardan biri de Körfez ülkeleri. Ülkemiz, genel olarak ihracat kanalını zaten genişletmek zorunda.
İstanbul’da bulunan Yatırım Konferansı Organizasyonu Başkanı Hamza Yusufoğlu “Umman , Türkiye’nin en eski dost ülkelerinden birisi. Ülkede iş yapacak Türk firmaları için yeni bir dönem başlıyor Her sektörde yatırım için Umman karar vericilerinin çağrısı var” dedi..
Umman Sultanlığı tarafından davet edilen hükümetin aldığı yatırım kararlarını ilk ağızdan öğrenen Yusufoğlu, başkent Maskat da gerçekleştirdiği toplantıların yanısıra bu ülkede yapacağı fuar konusunda da açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin Umman ile son dönemde artan ekonomik ilişkilerine değinen Hamzaoğlu, Umman Sultanlığı ülkenin yeniden yapılanması için büyük projeleri hayata geçirmek için önemli kararlar aldığını söyledi
Umman’da şimdiye kadar Türk ürünlerinin sergilendiği bir fuar düzenlenmediğini söyleyen Hamzaoğlu şunları ifade etti; “Başkent Maskat’ta düzenleyecekleri Türk ürünleri nin sergileneceği fuarın ihracatımıza büyük katkı sağlayacak . Fuarımızın amacı, Türk üreticilerinin ihracatını kolaylaştırmak ve Türk mal ve hizmetlerinin satılabileceği, Türk İhracatçısının Umman’daki Pazar payını sürdürülebilir hale getirilmesi amaçlanmaktadır.”
Konuyla ilgili Başkent’teki sergi ve konferans merkezlerini ziyaret ederek düzenleyeceği fuar için bilgi alan Yusufoğlu, Proğramı gereği Maskat’taki Sohar Serbest Bölge İdaresi ofislerinin yöneticisi Bayan Lina Al-Harithi ile bir görüşme gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcılar hakkında Umman’da Yatırım Ofisi yöneticilerinden Bayan Hafsa Al-Rashidi’den bilgi aldı. Dr. Hamza Yusufoğlu’nun açıklamaları şöyle;
“Ziyaret ettiğim Umman Varlık fonu, Sanayi ve Ticaret Odaları Başkanları, Enerji ve Madencilik Komitesi Başkanı, Umman Ulusal Yatırım Şirketi (Tanmia) Yönetim Kurulu Başkanı
Uluslararası Oteller Başkanı ve Büyük Holding sahiplerinden Türkiye’ye ortak çağrı yaparak; “Türk şirketlerine açık davette bulunuyoruz. Birlikte yeni kazanımlara imza atalım. Birçok teşvikle birlikte dost ve kardeş Türkiye’yi bekliyoruz” dediler.
Körfez’in en önemli ülkelerinden biri olan bir yanda 1700 km uzunluğunda bir sahil şeridi, öte yanda vahalarla süslü sarı çöl görüntüleri, Siyasi istikrarlı yönetimi tarihi zenginlikleri, güvenli ve temizliğiyle ekonomik kalkınmasına hız verdi. Gelecek 5 yıllık kalkınma projesiyle Balıkçılık, tarım, finans , maden, bankacılık, petrol ürünleri ve askeri teçhizatlar ve inşaat sektörleriyle de önemli yatırım fırsatları sunuyor.
Kendini yeniden yapılandırmaya çalışan ülkelerden biri olan Umman ‘da görüştüğümüz bütün yetkililer Türkiye ile her alanda yepyeni bir işbirliğine hazırlanıyor. Bir diğer arzuları ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge ülkeleriyle işbirliğini ve bu ülkelere ziyareti gibi kendi ülkelerini de ziyaret etmiş olması. Türkiye bizim için önemli bir ticari partner. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini ve ülkemizin tecrübelerinden faydalanmak istiyorlar.”
Yeni dönemde ekonomi yönetimi; petrol sektörünün dışına çıkarak turizm, tarım, finans ve bankacılık alanlarında açılım yapmayı hedefliyor. Afrika ülkelerine bir kapı olmayı da hedefleyen Umman da özellikle tarım ve turizm sektörlerinde önemli yatırım fırsatları mevcut. Orta vadede finans merkezi olmak da gerçekleştirilecek başlıca projeler arasında yer alıyor.
Umman , al-sat şeklindeki ticari ilişkilerle sınırlı kalmayıp, Türk işadamlarının Umman’a doğrudan yatırımda bulunmalarını bekliyor. Umman’da, Türk şirketleri için serbest sanayi bölgeleri kurulması/işletilmesi, tarım, enerji, bankacılık, lojistik, gıda, turizm, balıkçılık, sağlık ve eğitim alanlarında önemli iş ve yatırım fırsatları bulunuyor. Bunun içinde arsa metrekaresini bir riyale Türk girişimcilerin, Libya’da ürettikleri ürünleri komşu ülkelere ve Afrika’ya pazarlama imkanları da mevcut.
Umman Sultanlığı Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Faisal Al-Rawas gelecek yıl çeşitli sektörler için 100’e yakın yatırım projesinin yatırımcılara sunulacağını söyledi. Al-Rawas, Umman’daki yatırım fırsatları hakkında bilgi vererek, Türk girişimcilerini Umman’da daha fazla yatırım yapmaya davet etti. Ayrıca, başta Afrika olmak üzere, üçüncü ülkelerde de ortak yatırım fırsatları bulunduğuna vurgu yaptı.
Al-Rawas konuşmasında halklarımız arasındaki tarihi ve kültürel bağlardandestek alarak, ikili ilişkilerimizi ve işbirliğimizi karşılıklı cıkarlarımız doğrultusunda her alanda geliştirmek, derinleştirmek ve güclendirmek istiyoruz.
Umman, uzun yıllar kat ettiği yol ve kaydettiği atılımla bölgesinde başarılı bir örnektir. Bir istikrar ve refah modelidir. Umman Sultarlığı olarak Türkiye ile ülkelmiz arasındaki ilişkilerin
düzeyinden memnuniyet duymakla birlikte, işbirliğimizin geliştirilip yaygınlaştırılabileceği
daha bir çok alan bulunduğu düşünüldüğünde, bu düzeyi yeterli görmüyoruz. Önümüzdeki fırsatları ve imkanları layıkıyla değerlendirerek ilişkilerimizi ve işbirliğimizi ülkelerimizin gerçek potansiyellerini yansıtacak daha üst düzeylere çıkarmamız gerektiğine inanıyorum.
Umman’ın bütün alanlarda yatırıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan, “Yeni fabrikalar da kurulabilir. Kurulum ve işletme maliyetleri oldukça düşük. Çünkü Umman’da enerji, su ve yer çok ucuz. Umman bugün Afrika’ya açılan bir kapı. Ürünlerinizi oradan bütün Afrika ülkelerine dağıtabilirsiniz” şeklinde konuştu.
Umman Ulusal Yatırım Şirketi (Tanmia) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Abdullah bin Humaid Al-Maamari ise Umman’da bankacılık sektörü komşu ülke Bahreyn e karşılık önemli bir açık söz konusu. Dünya standartlarında iyi bir kaliteye sahip Türk bankalarının bu ülkede yapacağı çok önemli işler var.
TÜRK ŞİRKETLERE GÜVENİYORUZ
Yabancı şirketlere önce teşvik olarak gümrük muafiyetleri sunulduğunu aktaran , Umman-Türk İş Konseyi Başkanı ve Kunoz Oman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Salem Abdullah Al-Rawas ise şunları söyledi; “Türk şirketlerinin de ülkemizdeki katkılarını ve başarılarını biliyoruz. Bizdeki yatırımları Türk firmalarına sunmak istiyoruz. Gerek ortaklık gerekse yap-işlet-devret modeli üzerinden ilerleyebiliriz. İnşallah birçok anlaşmaya imza atılır. Umman Türk firmalarının ülkemizde daha çok iş yapmasını istiyoruz. Türkiye hızlı bir şekilde projeleri bitiriyor.”