2020 yılının ortasına kadar, 10 bine yakın yabancı yatırımcı, aileleri ile birlikte Türk Vatandaşı oldu.
Bu yatırımcılar, toplam 3 Milyar 261 Milyon 500 Bin Amerikan Doları yatırım yaptı.
Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanımına kolaylıklar getirilmesinin ardından
gözle görülür bir artış gerçekleşti.
Yatırım yaparak Türk Vatandaşı nasıl olunur?
Av. Emre Avşar, yabancıların Türk Vatandaşı olma isteklerinin son dönemde de artışta olduğunu ifade ederek, şu açıklamaları yaptı:
“Türkiye’ye gelerek vize veya vize muafiyet süresinde daha uzun kalmak isteyen yabancıların, ikamet izni veya çalışma izni alması şartı yok.
Vatandaş olacakların 5901 sayılı kanun ile belirlenen sürelerde Türkiye’de kalması ve bakanlıkça belirlenen şartları sağlaması şart olmaktan çıkarıldı.
Belirli bir sermaye ve yatırım yoluna başvurarak, Yabancıların Türk vatandaşı olması önündeki prosedürel şartlar da ortadan kaldırıldı.
2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliğine göre, Türk Vatandaşlığının istisnai olarak kazanımına kolaylıklar getirildi.
2 milyon ABD Doları tutarında sabit sermaye yatırımı gerçekleştirilme şartı, 500 bin ABD Dolarına indirildi.
Yatırımın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tespiti yapıldıktan sonra Yabancı, başka bir şarta gerek kalmaksızın Türk Vatandaşlığına geçmekte.
En az 1 milyon ABD doları tutarında taşınmaz tutarı, taşınmazın tapu kayıtlarına,“üç yıl satılmaması şerhi koyulmak” şartı vardı.
Bu taşınmazı satın aldığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tespit edilmesi durumunda, 250 bin ABD Doları veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na düşürüldü.
100 kişilik istihdam şartı, istihdamın gerçekleştirildiği, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca tespit edilmesi şartıyla, 50 kişiye düşürüldü.
Türkiye’deki bankalarda, 3 milyon ABD Doları tutarı mevduat şartı ise, Mevduatı 3 yıl ilgili bankada tutmak ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespiti şartıyla, 500 bin ABD Doları veya karşılığı döviz/Türk Lirası’na düşürüldü.”