Salamon Temel’e dert yanıyor.
-Çok korkuyorum, onun için para cüzdanımı yastığımın altına koyup öyle uyuyorum.
Temel,
-Pen öyle yapamayrum. Yastık çok yüksekte oldumi uyuyamayrum..
Yazıma böyle bir fıkra ile başlayayım dedim kendi kendime…
Ekonomik anlamda ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Her şey çok pahalandı enflasyon yükseldi. Asgari ücrete tarihi anlamda en fazla zam yapılsa da her şey çok pahalı oldu. Elektrik, doğalgaz benzin kira fiyatları oldukça yükseldi. İhtiyaçlarımızı daha yüksek fiyatla alır olduk
Hakeza toplumda şöyle bir cümle oluştu: Bugün pahalı olabiliriz ama yarından ucuzuz.
Böyle bir dönemde hükümet ekonomiyi iyileştirmek için çeşitli kararlar açıklamaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Aralık’ ta kur korumalı mevduatı açıkladı dövizin yükselişi durdu. Ama piyasada fiyatlar yükselmiş oldu.
Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan temel gıda ürünlerinde %8’lik KDV’yi % 1’e indirdi. Gıdada %7’lik bir indirime gidildi. Bu indirim yükselen fiyatlara karşı vatandaşı pek tatmin etmemiş gibi görünüyor.
Televizyon programında ‘’gözlerimin içine bakar mısınız? Ekonomi gözlerimdeki ışıktadır.’’ diyen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati birçok açıklamaları içinde yastık altı altınlarının ekonomiye kazandırılması adı altında bir program açıkladı.
Buradaki hedef beş bin ton yastık altı altın. Yani beş ton altını ekonomiye kazandırmak.
Yastık altı altının kazandırılması için daha cazip bir hale getirilmesi gerekiyor. İnsanımız altını zor günlerinde, düğünlerinde birbirlerine destek olmak yada araba veya ev almak için ortaya çıkarır.
Hepimiz çok zor günler geçirdiğimizin farkındayız. Bütün dünya ekonomisi de pandemiden dolayı zor günler yaşıyor.
Tarkan’ın son şarkısında da dediği gibi biz de bugünlerde ‘’geççek’’ diyelim…
*
Burada konumu biraz değiştireceğim. 21 Şubat bütün dünyada anadil günü olarak bilinir. UNESCO Türkiye’de kaybolmaya yüz tutan ondört anadil bulunmaktadır. Bunların biri de Çerkes dilidir. Unutulmaması kaybolmaması için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de iş insanı sanatçı Doğan Özden’in yapmış olduğu çalışmalardır. Çerkes toplumu tarafından adı Kusha Doğan olarak bilinir. Doğan Bey Çerkesce kulaktan kulağa tarihin derinlerinden gelen bir çok sözleri derlemiş müzik haline getirmiştir.
Geçmişte wored1 ve wored 2 albümünü çıkarmıştır. Kuşha Doğan şimdi de 30 şarkılık yeni bir albüm hazırlıyor. İlk iki albüm dünyadaki Çerkesler tarafından kabullenildi. Çerkes düğünlerinde ve ortamlarında dillere pelesenk oldu. Hatta bir parçası Rusya’nın Leningrad orkestrası tarafından icra edildi.
Çerkes müziği Wored (Şarkı) ve ğıbze’den (ağıt) oluşur. Woredler ve ağıtlar toplumun yaşadığı olayları aşkları ve savaşları anlatır. Yeni çıkacak Çerkes dilinin unutulmaması ve yaşaması büyük bir umuttur. Kusha Doğan’a toplum için yapmış olduğu çalışmalar için sahsım adına teşekkür ederim.