enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
17°C
Pazartesi Yağmurlu
16°C
Salı Yağmurlu
13°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
11°C

‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler’

‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler’
REKLAM ALANI
06.11.2024
0
A+
A-

Yeniden yayımlandı

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında kurulan ve Türkiye’de sigortacılığın gelişimine önemli katkıları bulunan Millî Reasürans, sigorta sektörüne ve ülke ekonomisine yaptığı katkıların yanı sıra toplumsal ve kültürel alanda gelişmeye verdiği destekle de ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyor. 2024 yılında kuruluşunun 95. yılını idrak ederken attığı her adımda odağına aldığı sürdürülebilirlik bakış açısı ile eğitim, kültür, sanat ve spor alanlarında gerçekleştirdiği projeler ile de ön plana çıkmaya devam ediyor. Bu kapsamda 2018 yılında aramızdan ayrılan değerli bilim insanı Emeritus Profesör Elizabeth A. Zachariadou editörlüğünde hazırlanmış olan, Osmanlı Dönemi’nde gerçekleşen doğal afetlerin yer aldığı ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Doğal Afetler’ kitabı Millî Reasürans T.A.Ş.’nin katkılarıyla yeniden basıldı.

Doğal Afetler Ele Alınıyor

Girit Üniversitesi Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü’nün Türkoloji Programı tarafından 10-12 Haziran 1997’de Rethymno’da düzenlenen konferansa sunulan tebliğlerden oluşan kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşanan doğal afetleri geniş bir zaman diliminde ele alıyor. İlk bölümde yer alan 14 makale depremler konusuna eğiliyor, daha kısa olan ikinci bölümdeki üç makale ise selleri ve kuraklıklara değiniyor.

Geniş Bir Bilgi Kaynağı

Kitapta; Osmanlı belgeleri, Venedik Konsolosluk yazışmaları, Memluk ve Bulgar Kayıtları, St Jean Şövalyelerinin ve Amerikan misyonerlerinin raporları, Yunan sismologion’lar gibi son derece geniş bir kaynak çeşitliliğine dayanarak Anadolu, Balkanlar, İyonya, Ege Adaları, Girit ve Karadeniz bölgelerinde Osmanlı çağının çeşitli dönemlerinde meydana gelen doğal afetler inceleniyor. Ayrıca bu doğa olayları karşısında farklı toplumsal grupların ve tek tek insanların nasıl tepkiler verdiği inceleniyor.

İlgi Çekecek Bir Çalışma

İlk kez 1997 yılında yayımlanan kitapta, depremlerin, sellerin ve kimi zaman bunları izleyen yangın ya da salgın hastalık gibi ikinci bir felaketin, tarihsel gelişimi nasıl etkilediği, ekonomik ve demografik yapılarda ne tür değişikliklere yol açtığı konusunda açılımlar sunuluyor. Kitap, doğal afetlerde hasara uğrayan Osmanlı kalelerinin onarımı için çıkarılan fermanlardan, Amerikan misyon merkezlerinin deprem yardımlarına ya da bir depremde yıkılan Bizans surlarının Osmanlıların Rumeli’ye geçişini nasıl kolaylaştırmış olabileceğine kadar çok çeşitli durular, olaylar, tartışmalar ve canlı sahnelerle geniş bir okuyucu kitlesinin ilgisini çekecek bir çalışma olarak öne çıkıyor.

REKLAM ALANI