“TERSİNE GÖÇÜN YENİ ADRESİ” MARDİN, BÖLGESEL KALKINMIŞLIKTA AÇIK ARA LİDER!
Son yıllarda ihracat faaliyetlerinde yarattığı katma değerle dikkatleri üzerinde çeken Mardin, bölgeye yapılan dev yatırımlarla Türkiye’de bölgesel kalkınmada açık ara liderliği elinde bulunduruyor. Bölge ekonomisi, milyar dolarlık dev yatırımlarla yükselişini sürdürürken yapılan her yeni yatırım binlerce kişilik istihdam sağlıyor.
Geçmiş yıllarda Mardin’den büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden aktif iş gücü, dev yatırımlarla bölgeye geri dönüyor.
“Doğunun İncisi” Mardin, bu yatırımların bir sonucu olarak yeni başarı hikâyelerinin izinden gidiyor.
2019 yılında ulaştığı 21.66 milyar TL’lik bir ekonomik büyüklükle Türkiye’nin 34’üncü büyük şehri olan Mardin, bölgesel gelişmişlikte de örnekle gösteriliyor. 90’lı yılların en çok göç veren şehri olan ancak, son yıllarda çektiği dev yatırımlarla “Tersine göçün yeni adresi”
olarak gösterilen şehir, Güney Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızı olarak yükselişini sürdürüyor.
Gerek üretim performansı gerekse ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisindeki konumunu her geçen gün yükselten Mardin, milyon dolarlarla ifade edilen
yeni yatırımlarla ekonomiye sunduğu katma değeri yukarılara taşıyor. Söz konusu yatırımlar, göçü tetikleyen en önemli unsurlardan biri olan işsizlik sorunuyla mücadelede galibiyeti eline alıyor. Bölgeye yapılan her yatırım, işsizlikle mücadelede önemli bir kazanım sağlıyor.
Cengiz Holding tarafından Mardin’in Mazıdağı ilçesinde 1.2 milyar dolarlık yatırımla kurulan Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, doğrudan bin 500 kişiye geçim sağladı.
Aynı zamanda, dolaylı olarak da çok sayıda kişiye geçim imkanı sağlayarak
bölgesel gelişmişliğin itici bir gücü oldu.
Bu yatırım, Türkiye’nin tek entegre gübre üretim tesisi olarak gübre ve metal üretimi ile ithalata bağımlılığı da önemli bir miktarda düşürdü. Böylece, bu yatırım, her yıl yurt dışına çıkan 350 milyon doların da Türkiye’de kalmasını sağlıyor.
“Eksi Atık” Tanımlamasının Temsilciliği
Mardin’e yerinde yatırım odaklı olarak yapılan yatırımlar, sadece üretim ve yarattığı istihdamla değil, kullanılan en son teknolojilerle de kalkınmaya
niteliksel bir değer kazandırıyor. Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, atıklardan elde ettiği kobalt, bakır ve çinko üretimiyle sıfır atık projesi olarak değerlendiriliyor. Ham maddesini atıktan elde eden tesis, diğer tesislerin de atığını azaltarak sıfır atığı daha da ileriye taşıyor ve “eksi atık” tanımlamasının temsilciliğini üstleniyor.
Bölgesel Kalkınmışlıkta Söz Sahibi Yatırımlar
Şehre yapılan yeni yatırımlar, Mardin’e yatırımı hedefleyen girişimcilere de yol haritası sunan bir yaklaşıma sahip.
Bölgesel kalkınmışlık seviyesinin yükseltilmesinde söz sahibi olan yatırımlar, bölgesel işsizlikle savaşmakta çok önemli bir silah görevi üstleniyor.
Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nin doğrudan iş sahibi yaptığı bin 500 kişinin yaklaşık 900’ü Mazıdağı’nda yaşayanyerel halktan, 300’ü ise yakın bölgede yaşayan insanlardan oluşuyor.
Tesis, Mazıdağı’na aylık olarak yaklaşık 10 milyon TL civarında bir katkı sunuyor. Daha önce büyük şehirlere ve yurt dışına göç eden Mardinlilerin, yeni yatırımların bölgeye sağladığı katkı karşısında geri dönmeye başladığı gözleniyor. Mazıdağı’nın nüfusunda son yıllarda bir artış yaşanıyor.
Bölge, tersine göç alan ilçe olarak Güney Doğu Anadolu’da parmakla gösteriliyor.
Mardin’de İşe Kazandırılan Her Kişi Bölge İçin Büyük Kazanç
Yaklaşık 800 bin kişinin yaşadığı Mardin’de 18 yaş üstü 200 bin kişi bulunuyor. Bölgeye yapılan dev yatırımların sağladığı istihdam, henüz yatırım aşamasından başlıyor. Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nin inşaat aşamasında 5 bin kişiye doğrudan, çok sayıda kişiye dolaylı iş imkânı sağladığı bir gerçek. Yatırımların başlama vuruşu bile tersine göçü tetikleyen en önemli unsur olarakkarşımıza çıkıyor. Tesisin tasarım ve yapım aşamasında 22 ülkeden, dünyanın önde gelen mühendislik şirketlerinden 285 yabancı mühendis Mazıdağı’nda Türk mühendisler ile birlikte çalışmakta. Bu tür dev yatırımlar yeni iş geliştirme potansiyeli de yaratıyor.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin En Büyük Özel Sektör Yatırımı
İçerisinde çok sayıda tesisi barındıran Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en büyük özel sektör yatırımı olarak değerlendiriliyor.
Cengiz Holding, bölgedeki bir diğer yatırımı olan 2018 yılında tamamladığı Ilısu Barajı ve HES İnşaatı ile bölgeye sunduğu ekonomik katma değeri pekiştiriyor. Holding her iki yatırımı ile bölgede tersine göçe dair yeni başarı hikâyeleri yaratmayı sürdürüyor.