enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Baş Dönmesi Deyip Geçmeyin, VERTİGO Kaderiniz Olmasın

Baş Dönmesi Deyip Geçmeyin, VERTİGO Kaderiniz Olmasın
REKLAM ALANI
19.02.2021
0
A+
A-

Baş dönmesi diğer adıyla Vertigo, hasta’nın dengesini sağlayamama hissi olarak tanımlanır.
Kafa hareketi ile birlikte veya hareketten bağımsız olarak ortaya çıkan vertigo, bir merkezi sinir sistemi ve iç kulak hastalığıdır.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi K.B.B Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Gezginadam halk arasında yaygınca görülen ‘vertigo’ hakkında en çok merak edilenleri anlattı.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
• Baygınlık hissi
• Göz kararması
• Yürümede zorlanma
• Denge kaybı
• Bilinç kaybı
• Ortamdaki nesnelerin dönüyormuş gibi gelmesi

NASIL TANI KONUR?
Vertigo tanısında ilk yapılması gereken hastaya duyduğu hissin tarif ettirilmesidir.
Daha sonra altta yatan nedeni bulmaya yönelik olarak merkezi sinir sistemi ve iç kulakla ilgili testler yapılır.
Beyne kan akışı yetersizliğinden şüphelenilirse doppler ultrason, BT anjiyografi, manyetik rezonans anjiyografi (MR) veya kateter anjiyografi yöntemleri
uygulanabilir. Tedavi tanıya bağlı olarak planlanır.
Baş dönmesi santral ve periferik olarak iki grupta değerlendirilir.
Santral baş dönmeleri:

Merkezi sinir sistemi kaynaklı problemlerden kaynaklanır. Beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı baş dönmeleri bu grupta incelenir.
Kanama, inme, migren, tümör, Multipleskleroz(MS) gibi hastalıklar bu gruptadır.
Periferik baş dönmeleri:

İç kulak ve denge siniri hastalıkları bu grupta ele alınır. Daha sık görülürler. Yarım daire kanalları hastalığı, Meniere hastalığı ve Vestibülernörinit bu grupta ele alınır.

Vertigoyu önlemek mümkün mü?
• Her şeyin başı olduğu gibi vertigoda da stresten uzak durmak çok önemlidir.
• Tetikleyici etkisi olan ve gündelik yaşam kalitemizi olumsuz anlamda etkileyen strese karşın kendinize özel zamanlar ve alanlar yaratmaya özen gösterin.
• Bağışıklık sistemini güçlendirmek, sağlıklı beslenmek için özellikle protein ağırlıklı gıdalar almak zinde ve enerjik olmanıza katkı sağlayacaktır.
• Bol su içmek, tuz ve mineral dengesini sağlayacak sıvılar tüketmek, kafein içerikli içecekleri minimum dozda keyif için almak ve dozunu abartmamak, iç kulakta sıvı artışına denge sağlayacaktır.
• D vitaminin doğal destek kaynağı olan güneşten mümkün olduğunca faydalanmak. Güneşli havalarda bunu aktivitelerle değerlendirmek uygundur.
• Ani ve hızlı hareketler yapmaktan kaçınmak kulak kristallerinin olması gerektiği şekilde devamlılığını sağlayacağı için önemlidir.
• Hayatımızın vazgeçilmezi olan spor aktivitelerinde seçici olmak, hafif ve ritmik hareketlerle yürüyüş vb sporların devamlılığı önemlidir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Vertigo denge bozukluğuna bağlı olarak, kişinin düşerek yaralanmasına sebep olabilir. Hasta yürürken zorlanabilir, mide bulantısı yaşayabilir, korku ve endişeyle karşı karşıya kalabilir.
Baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastaların %85’i iç kulak hastalığı olarak tespit edilmektedir. Hastalığın hikayesi, izik muayene sonrası baş dönmesinin tipi ve şekli belirlenir.VNG, VHiT, Odyometri ve Kalorik testlerle iç kulak hastalığı tanıları konulabilmektedir.
Gereken durumlarda MR ve BT istenebilir.
Kristal hastalıklarında tedavi manevralar ile yapılmaktadır. Diğer iç kulak hastalıklarında medikal tedavi ve rehabilitasyon uygulanmaktadır.
Santral baş dönmelerinde hasta Nöroloji, Kardiyoloji, ve Beyin Cerrahisine yönlendirilmektedir.
Eğer daha önce bir baş dönmesi sorunuyla karşı karşıya kalmadıysanız, ani başlangıçlı ve uzun süre düzelmediyse en kısa süre içinde doktora başvurunuz.

REKLAM ALANI